Μπορεί κατά κοινή ομολογία να θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς πρώην προέδρους των ΗΠΑ, ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει δηλώσει δημοσίως σε συνέντευξή του ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος του κατά την διάρκεια της προεδρίας του, για το οποίο, μάλιστα, έχει μετανιώσει.

Τον Φεβρουάριο του 2011, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι στόχευε βίαια τους αμάχους ως απάντηση στις ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βεγγάζη, αναφέρει το grunge.com. Σε απάντηση, τα Ηνωμένα Έθνη παρακινήθηκαν σε δράση, κινητοποιώντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στην προστασία του λαού της Λιβύης από τη βία που διέπραττε η ίδια η κυβέρνησή τους.

Μπαράκ Ομπάμα

Μπαράκ Ομπάμα: Ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο λάθος του κατά την διάρκεια της προεδρίας του

Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε την απόφαση να παρέμβει στη Λιβύη και τον Μάρτιο του 2011, ένας συνασπισμός δυνάμεων του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, γαλλικών, βρετανικών και καναδικών στρατευμάτων- ξεκίνησε μια στρατιωτική επέμβαση, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων και θεσπίζοντας μια ζώνη μη- πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Στις 20 Οκτωβρίου 2011, ο έκπτωτος ηγέτης Καντάφι σκοτώθηκε από τις δυνάμεις των λιβυκών ανταρτών. Σύμφωνα με το BBC, το ΝΑΤΟ πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τις μάχες και να τερματίσει όλες τις επιχειρήσεις στη Λιβύη λίγο αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2011. Η ελπίδα ήταν ότι η Λιβύη θα αναδυόταν ως ένα απελευθερωμένο έθνος, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, το επακόλουθο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Καντάφι οδήγησε σε συνεχές χάος και αναταραχή σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση των ΗΠΑ να παρέμβουν στη Λιβύη ήταν δύσκολη και ήταν επίσης ο καταλύτης για αυτό που ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κάποτε αποκαλέσει το μεγαλύτερο λάθος του ως πρόεδρος, κάτι για το οποίο μίλησε σε συνέντευξή του στο Fox News λίγο πριν το τέλος της δεύτερης θητείας του.

Λιβύη

Μπαράκ Ομπάμα: Η μετάνοιά του για το γεγονός ότι δεν προετοίμασε σωστά την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη

Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η παρέμβαση ήταν το σωστό, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι λυπάται που δεν εφαρμόστηκε ένα καλύτερο σχέδιο δράσης για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, αναφέρει το grunge.com. «Πιθανώς η αποτυχία του να σχεδιάσω σωστά την επόμενη μέρα, μετά την επέμβασή μας στη Λιβύη», απάντησε ο ίδιος στον παρουσιαστή του Fox Chris Wallace όταν του ζητήθηκε να σκεφτεί το μεγαλύτερο λάθος του ως πρόεδρος.

Η παρέμβαση της Λιβύης παρέμεινε μια αμφιλεγόμενη απόφαση εξωτερικής πολιτικής και επικρίθηκε ευρέως ως επέκταση αυτού που ορισμένοι μελετητές θεωρούν ως μια σταθερή αποτυχία σταθεροποίησης μετά τις συγκρούσεις, στο πολεμικό μοτίβο που ακολουθεί η Αμερική από το 2001 και έπειτα, εξηγεί το grunge.com.

Λιβύη

«Στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, η Ουάσιγκτον ανέτρεψε καθεστώτα και στη συνέχεια απέτυχε να σχεδιάσει μια νέα κυβέρνηση ή να δημιουργήσει αποτελεσματικές τοπικές δυνάμεις -με το καθαρό αποτέλεσμα να είναι πάνω από 7.000 νεκροί αμερικανοί στρατιώτες, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες στρατιώτες, τρισεκατομμύρια δολάρια χαμένα, ανείπωτοι χιλιάδες θάνατοι αμάχων και τρεις ισλαμικές χώρες σε κατάσταση αταξίας», εξήγησε ο Dominic Tierney, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Swarthmore College, σε ένα άρθρο του 2016 για το The Atlantic. «Ο Ομπάμα εξελέγη με το σκεπτικό “όχι άλλα Ιράκ”, αλλά επανέλαβε το ίδιο λάθος κερδίζοντας τον πόλεμο και χάνοντας την ειρήνη», πρόσθεσε.