Η Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το χιούμορ και τη σάτιρα, επισημαίνει ψήφισμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Εγκρίνοντας σήμερα την έκθεση του Γάλλου βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ζακ Λεζεντρέ, η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, τόνισε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, που είχαν ως στόχο τους δημοσιογράφους και σκιτσογράφους της (σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας) Charlie Hebdo, αστυνομικούς και Εβραίους, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δείξει ότι δεν φοβάται και «συνεχίσει το χιούμορ και τη σάτιρα».

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, ύστερα από σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, τονίζει την «επείγουσα ανάγκη για μια κοινή, διεθνή, αλλά και ειδικά ευρωπαϊκή απάντηση» στην απειλή του τζιχάντ.

Με το Ψήφισμα της η Συνέλευση εκφράζει την αντίθεση της στις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης πολιτών, στα πλαίσια πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων, τονίζοντας ότι οι εν λόγω πρακτικές αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τάσσεται ωστόσο υπέρ μιας αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ευρωπαϊκών χωρών και εκείνων της Μέσης Ανατολής.