Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει συνομιλίες με την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, την Μενγκ Ουάνγκζου, οι οποίες δεν αποκλείεται να επιτρέψουν τη σύναψη συμφωνίας και την επιστροφή της στην πατρίδα της, έγραψε χθες η εφημερίδα Globe & Mail, επικαλούμενη καναδικές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η Μενγκ Ουάνγκζου συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018, δυνάμει εντάλματος σε βάρος της που είχε εκδοθεί από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, η οποία την κατηγορεί για απάτη, πιο συγκεκριμένα ότι αποπειράθηκε να παραπλανήσει την τράπεζα HSBC σχετικά με τις συναλλαγές της Χουάγουεϊ με το Ιράν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να ανακαλέσει το αίτημα έκδοσής της και να τερματίσει την ποινική διαδικασία σε βάρος της Μενγκ εάν ομολογήσει την ενοχή της και δεχθεί να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο, κατά το δημοσίευμα.

Τα μέρη διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλέστηκε δύο από τις πηγές της.

Ούτε η Huawei, ούτε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησαν αμέσως, όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικοινώνησε μαζί τους για να τους ζητήσει σχόλιο για το δημοσίευμα.

Η κυρία Μενγκ, η οποία επιμένει να δηλώνει αθώα και δίνει μάχη εναντίον της έκδοσής της, διαμένει σε πολυτελές ακίνητο που της ανήκει στο Βανκούβερ, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι. Φρουρείται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με δικά της έξοδα, δυνάμει της απόφασης για την αποφυλάκισή της υπό όρους.

Η ακροαματική διαδικασία όσον αφορά την ενδεχόμενη έκδοσή της ολοκληρώθηκε τη 18η Αυγούστου και η ημερομηνία της απόφασης θα οριστεί την 21η Οκτωβρίου.

Μετά τη σύλληψη της κυρίας Μενγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν δύο Καναδούς· ο ένας, ο Μάικλ Σπέιβορ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία», απόφαση που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως αντίποινα.

Στο δημοσίευμα της Globe & Mail αναφέρεται ακόμη ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου οι αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους τους Καναδούς, χωρίς την επίκληση κάποιας πηγής. Ωστόσο, στο κείμενο τονίζεται πως στις συνομιλίες της Χουάγουεϊ με τις ΗΠΑ δεν συμμετέχουν οι αρχές του Καναδά.