Ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα με σφοδρότητα την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο που περιορίζει τις αμβλώσεις στο Τέξας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφασή του Δικαστηρίου «προκαλεί αντισυνταγματικό χάος» και «προσβάλλει το κράτος δικαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σκληρή ανακοίνωσή του. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση δεν αποτελεί την τελευταία λέξη σε αυτό που αποκάλεσε έναν «ακραίο» πολιτειακό νόμο και υποσχέθηκε μια «άμεση απάντηση» από την κυβέρνησή του, που καλείται να βρει «μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Τέξας έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις».

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973 – γράφουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων – όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.