Η διπλωματική αποστολή της Ολλανδίας στην Καμπούλ θα μεταφερθεί στο Κατάρ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα από τη Ντόχα η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ.

«Ζήτησα από την εξοχότητά του να δεχθεί τη μεταφορά (στη Ντόχα) της πρεσβείας μας προκειμένου η Ολλανδία να παραμείνει αποτελεσματική» στη διαχείριση της αφγανικής κρίσης, δήλωσε η Κάαγκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό της του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι.

Πολλές πρεσβείες έχουν πρόσφατα μεταφερθεί από την Καμπούλ στη Ντόχα, ανάμεσά τους και αυτή των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση ασφαλείας δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ η Ντόχα κάλεσε τους Ταλιμπάν να διασφαλίσουν «ασφαλή δίοδο» σε όσους επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την εμπόλεμη χώρα.

«Επιμείναμε με τους Ταλιμπάν στο θέμα της ελευθερίας μετακίνησης ώστε να υπάρχει ασφαλής δίοδος για τους ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν ή να εισέλθουν (στο Αφγανιστάν)», επεσήμανε ο αλ Θάνι, η χώρα του οποίου έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.