Ο χρόνος εξαντλείται για να απομακρυνθούν αυτοί που απομένουν στο Αφγανιστάν, τόνισε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επισημαίνοντας παράλληλα πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που μπορούν να έρθουν στη Βρετανία έχει ήδη αναχωρήσει.

«Έχουμε βγάλει (από τη χώρα) τη συντριπτική πλειονότητα», δήλωσε ο Τζόνσον. «Στο χρόνο που μας έχει μείνει, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ σύντομος, όπως είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε όλους τους άλλους», πρόσθεσε.

Περίπου 13.400 άνθρωποι μεταφέρθηκαν χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 95.700 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφγανιστάν: Ουγγαρία και Πολωνία τερματίζουν τις απομακρύνσεις πολιτών από την Καμπούλ

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι δύο ακόμη χώρες που τερματίζουν σήμερα τις πτήσεις με τις οποίες απομακρύνουν πολίτες από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η Ουγγαρία τερματίζει τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού μετέφερε αεροπορικώς 540 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ούγγροι πολίτες, καθώς και Αφγανοί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι είχαν προγουμένως εργαστεί για τις ουγγρικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Άμυνας Τιμπόρ Μπένκο.

Τα δύο στρατιωτικά επιβατικά αεροπλάνα και όλοι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Μπένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ουγγαρία απομάκρυνε αεροπορικώς από το Αφγανιστάν συνολικά 540 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ούγγρων, Αυστριακών, Αφγανών και Αμερικανών, μεταφέροντάς τους με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Καμπούλ στο Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια με εμπορική πτήση στη Βουδαπέστη.

Ο Μπένκο δήλωσε πως 57 οικογένειες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, μεταξύ των οποίων 180 παιδιά.

«Όσο για τους αφγανούς υπηκόους, 87% εξ αυτών απομακρύνθηκαν, όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μας εγκαίρως και μπόρεσαν να παραμείνουν σε επαφή, τους απομακρύναμε όλους», δήλωσε ο Μπένκο.

Η Ουγγαρία ήταν παρούσα με στρατεύματα στο Αφγανιστάν από την αρχή της αποστολής του ΝΑΤΟ το 2003.

Εξάλλου, στη Βαρσοβία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η Πολωνία ολοκλήρωσε «για λόγους ασφαλείας» την αποστολή της να απομακρύνει πολίτες από το Αφγανιστάν, αφου μετέφερε από τη χώρα αυτή περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Πολωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτσιν Πρζίντατς, υπογραμμίζοντας πως η αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα «για λόγους ασφαλείας».

«Λόγω της εντεινόμενης τρομοκρατικής απειλής και της αυξανόμενης αστάθειας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Πρζίντατς.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Πολωνία απομάκρυνε 937 ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο αποκλειστικά για αφγανούς συνεργάτες της Πολωνίας.

«Σήμερα τερματίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης που οργανώσαμε για τους Πολωνούς και για τους συνεργάτες της Πολωνίας», δήλωσε.

Το τελευταίο από τα 14 πολωνικά αεροπλάνα, που μετέφεραν ανθρώπους από το Αφγανιστάν στη Βαρσοβία μέσω του Ουζμπεκιστάν, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στην πολωνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Πρζίντατς, από χθες, Τετάρτη, οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν τις αναχωρήσεις παρά μόνο πολιτών τριών χωρών και απαγορεύουν αυτές αφγανών πολιτών.

Μεταξύ των ανθρώπων που απομάκρυνε η Πολωνία περιλαμβάνονται 175 άτομα που απομακρύνθηκαν κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, μερικοί εσθονοί συνεργάτες καθώς και περίπου 30 συνεργάτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρίνισε.

Μια ολλανδική οικογένεια, καθώς και ένα άτομο που απομακρύνθηκε έπειτα από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στη Βαρσοβία.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν βρίσκονται σε καραντίνα στο πολωνικό έδαφος, δήλωσε ακόμη ο υφυπουργός.

Αφγανιστάν – Βέλγιο: «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια»

Εξηγήσεις για την απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να τερματίσει την επιχείρηση «Red Kite» (Κόκκινος Χαρταετός) για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η ασφάλεια ήταν πάντα η προτεραιότητά μας. Από την έναρξη της επιχείρησης Red Kite, είδαμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ χαοτική και επικίνδυνη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά χθες, Τετάρτη. Λάβαμε πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους ότι υπήρχε κίνδυνος βομβιστικής επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο. Χθες το βράδυ, όλες οι ομάδες μας, και οι Βέλγοι στην άσφαλτο του αεροδρομίου, μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, όπως είπε, πέταξαν από το Πακιστάν για το Βέλγιο και έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέλσμπρουκ το βράδυ της Τετάρτης, σηματοδοτώντας το τέλος της επιχείρησης Red Kite.

O Bέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη βοήθεια της βελγικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν πάνω από 1.400 άνθρωποι, εκ των οποίων τα 300 είναι παιδιά. «Συνολικά, πραγματοποιήσαμε 23 πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Υπάρχουν πολλοί Βέλγοι, αλλά και άτομα που έχουμε μεταφέρει σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου», δήλωσε ο Ντε Κρου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας « Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ανθρώπους που βρίσκονται στην Καμπούλ. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτούς».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμέζ χαρακτήρισε «τραγωδία» τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τους Βέλγους υπηκόους εδώ και πολλούς μήνες για την κατάσταση. «Μέχρι τις 14 Αυγούστου, κανένας Βέλγος δεν είχε ζητήσει βοήθεια για να φύγει από τη χώρα, παρά τις προειδοποιήσεις», είπε. Από την άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και μετά, ωστόσο, η αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια κατέστησε αναγκαία την επιχείρηση «Red Kite», είπε. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ακόμα 114 Βέλγοι στο Αφγανιστάν που παραμένει άγνωστο αν έφυγαν από τη χώρα. Τους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία, κάτι το οποίο έκαναν μόνο 12 άτομα. “Προφανώς, η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί” κατέληξε η Βιλμές.

«Η G20 πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί στις γυναίκες του Αφγανιστάν τη διατήρηση της ελευθερίας τους»

«Η G20 πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί στις γυναίκες του Αφγανιστάν την διατήρηση της ελευθερίας τους και τα βασικά τους δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα στην παιδεία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο της G20 που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, στη Σάντα Μαργκερίτα Λίγκουρε της Ιταλίας.

«Δεν πρέπει να αυταπατώμεθα. Οι αφγανές γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους, να επιστρέψουν στην θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν είκοσι χρόνια», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι γυναίκες της Καμπούλ και των άλλων αφγανικών πόλεων «κινδυνεύουν να γίνουν και πάλι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θύματα βίας και συστηματικών διακρίσεων, απλά και μόνον επειδή είναι γυναίκες».

«Θεωρούμε ότι η G20 μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο για την υποστήριξη των γυναικών, σε όλο τον κόσμο», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Το Κατάρ θα προσφέρει εμβόλια κατά της COVID-19 στους απομακρυνθέντες από το Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, το Κατάρ θα προσφέρει εμβόλια κατά της COVID-19 στους ανθρώπους οι οποίοι, μετά την απομάκρυνσή τους από το Αφγανιστάν, θα παραμείνουν προσωρινά στο αραβικό κράτος του Κόλπου, το οποίο διευκολύνει τις διεθνείς επιχειρήσεις εκκένωσης που διεξάγονται από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή, έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει στην απομάκρυνση περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν στην Ντόχα και θα συνεχίσει να διευκολύνει τις διεθνείς προσπάθειες “τις ερχόμενες μέρες”, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε αυτούς που δεν θα μεταβούν αμέσως σε άλλες χώρες από το Κατάρ θα παρασχεθεί ένα τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό και εμβόλιο κατά της COVID-19, αν ζητηθεί, προσθέτει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι η Ντόχα φιλοξενεί προσωρινά “μεγάλο αριθμό απομακρυνθέντων, κυρίως σπουδαστές, οικογένειες και δημοσιογράφους”.

Οι πιέσεις για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση χιλιάδων ξένων και Αφγανών που βοήθησαν δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου κατά των Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί, καθώς προβλέπεται η αποχώρηση όλων των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κατάρ έχει επίσης συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την προσωρινή φιλοξενία 8.000 Αφγανών πολιτών καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσουν 5.000.