Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της γειτονικής χώρας, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν της ζητηθεί, μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Όπως μετέδωσε, ωστόσο, το Reuters οι Ταλιμπάν, αν κι έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, άφηνε την Άγκυρα μπροστά σε μια «δύσκολη απόφαση» για το αν θα αποδεχθεί ένα «επικίνδυνο έργο», ανέφερε αξιωματούχος της γείτονος στο διεθνές πρακτορείο, νωρίτερα σήμερα.

Το Reuters υπογράμμισε, εξάλλου, πως η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς – όπως τις έχει χαρακτηρίσει – δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και μετέφερε πως είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Και ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο Μουτζαχίντ.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

*Φωτογραφία αρχείου