Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τη δολοφονία στο Ιράκ υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματικού, την ώρα που παρείχε συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Χθες οι Φρουροί της Επανάστασης –το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων– ανακοίνωσαν τον θάνατο του ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, στη διάρκεια αποστολής για την παροχή συμβουλών στο στρατό και στους ιρακινούς εθελοντές που πολεμούν το ΙΚ στη Σαμάρα (110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης).

Ένας από τους ιστότοπους που αναρτούν προκηρύξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το θύμα μαζί με τρία ακόμη πρόσωπα, στην οποία το κεφάλι του ιρανού ταξίαρχου είναι σημαδεμένο με έναν κόκκινο κύκλο και με το μήνυμα: «Φωτογραφία του άπιστου Χαμίντ Ταγαβί που εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του ΙΚ στην περιοχή της Σαμάρας».

Στον ιστότοπο αναρτήθηκε και άλλη φωτογραφία που δείχνει μόνο το κεφάλι του ιρανού ταξίαρχου. Το ΙΚ δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο δολοφονήθηκε ο ιρανός στρατιωτικός. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ταγαβί, βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράν (1980-1988), σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Η σορός του επαναπατρίστηκε και η κηδεία του τελέστηκε σήμερα στην Τεχεράνη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

«Μερικοί τρελοί ρωτούν ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της Σαμάρας και του Χαμίντ Ταγαβί… με όσα συμβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ», διερωτήθηκε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στην κηδεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Η απάντηση είναι απλή. Αν άνθρωποι σαν τον Ταγαβί δεν δώσουν το αίμα τους στη Σαμάρα, τότε πρέπει να χυθεί δικό μας αίμα στο Σιστάν (-Μπαλουτσιστάν) στο Σιράζ, στο Ισπαχάν. Αν άνθρωποι σαν τον μάρτυρα Ταγαβί δεν εμπλακούν στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των τρομοκρατών, ο εχθρός θα επιδιώξει σίγουρα να προκαλέσει ανασφάλεια στη χώρα μας».

Με την εμπλοκή του στο Ιράκ και τη Συρία – επίσης έχει στείλει συμβούλους στη Δαμασκό -, το Ιράν προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών του ΙΚ στις χώρες αυτές και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν άμεση απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, πιστεύουν ότι η προάσπιση των σιιτικών θρησκευτικών τόπων στο Ιράκ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία. Στη Σαμάρα υπάρχει σημαντικό σιιτικό τέμενος.

Η Τεχεράνη αρνιόταν καιρό τώρα οποιαδήποτε στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ, πριν παραδεχθεί ότι έχει στείλει όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους. Πάντως το Ιράν δεν μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, στρατιωτικοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, όπως και στη Συρία, σε αποστολές παροχής βοήθειας προς τους στρατούς των δύο χωρών που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επίσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του στρατηγού Γασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγού της Δύναμης Κουντς, της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, δίπλα σε Κούρδους μαχητές του Ιράκ, αλλά και σε Ιρακινούς στρατιώτες και παραστρατιωτικές ομάδες.

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με την ηγεσία, ιδίως τη σιιτική, της Βαγδάτης. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι επισκέφθηκε την Τεχεράνη στα τέλη Οκτωβρίου και ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί μόλις πρόσφατα μετέβη στο Ιράκ. Σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Χάλεντ αλ Ομπέιντι αναμένεται στην Τεχεράνη.