Η γερμανική κυβέρνηση ζητάει από τη Σερβία την αναθεώρηση του συντάγματος και την προσαρμογή του στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Βρυξελλών, που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αναφέρει ο σερβικός Τύπος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Νόβοστι”, στο αίτημα του Βερολίνου δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τα άρθρα που πρέπει να αλλάξουν αλλά θεωρείται βέβαιο ότι είναι εκείνα που ορίζουν το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Η «Νόβοστι» εικάζει ότι οι συστάσεις των Γερμανών αφορούν και το άρθρο 16 που ορίζει το Κόσοβο ως μία από τις δύο διοικητικά Αυτόνομες Περιοχές (AP) της Σερβίας, όπως επίσης και το άρθρο 182, που αναφέρει ότι “όλες οι διεθνείς συμβάσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το σύνταγμα”.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κατέστησε σαφές στη σερβική κυβέρνηση ότι χωρίς την αναθεώρηση του συντάγματος δεν θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση για το κεφάλαιο 35 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που αφορά το Κόσοβο, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί χωρίς να προηγηθεί η αναθεώρηση του συντάγματος της Σερβίας, διεμήνυσαν οι Γερμανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα “Νόβοστι”. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Ράτκο Μάρκοβιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εκτιμά ότι με πρόσχημα την συνθήκη των Βρυξελλών, κατά την ενταξιακή διαδικασία θα απαιτηθεί από τη Σερβία η κατάργηση όλων των άρθρων του συντάγματος που αναφέρονται στο Κόσοβο.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στο Βελιγράδι, με ανακοίνωση της, διέψευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έδωσε λίστα με συγκεκριμένα αιτήματα στην σερβική κυβέρνηση. Αναφέρει, ωστόσο, ότι “από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ενημερωθεί η σερβική κυβέρνηση για τις προσδοκίες του Βερολίνου, σχετικά με την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κόσοβο”.