Απεργία πείνας ξεκινούν από σήμερα ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους φοιτητές που ηγούνται του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και ακόμη δύο επικεφαλής των διαδηλωτών.

«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς υπάρχει ένα καθήκον. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα», έγραψαν οι φοιτητές στο Facebook, αφού ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας ενώπιον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή Αντμιράλτι, μια από τις κεντρικές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ που έχουν καταλάβει.

«Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό διότι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε ο 18χρονος Γουόνγκ υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Ο Γουόνγκ και δύο γυναίκες του κινήματος, η Λο Γιν-γουάι και η Γουονγκ Τσζ-γουέτ, δήλωσαν ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ώστε να απαντήσει στο αίτημά τους για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών το 2017 στην πρώην βρετανική αποικία.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη σήμερα στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από μια νύχτα ταραχών, αφού η αστυνομία απώθησε με τη βία τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε τις σοβαρότερες συγκρούσεις μετά τις 28 Σεπτεμβρίου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί διέλυσαν τα πλήθη έπειτα από μια σειρά συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν με τη χρήση σπρέι πιπεριού και γκλομπ.

Εθελοντές γιατροί προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στους πολλούς τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους ήταν λιπόθυμοι, ενώ άλλοι αιμορραγούσαν από το κεφάλι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές σήμερα το πρωί εξακολουθούσαν να περικυκλώνουν την κεντρική συνοικία Αντμιράλτι, με τα γραφεία της κυβέρνησης, όπως και πολλά καταστήματα να παραμένουν κλειστά.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ ανακοίνωσε ότι η αστυνομία μέχρι τώρα ήταν ανεκτική, όμως προειδοποίησε ότι θα αναλάβει «αποφασιστική δράση», υπονοώντας ότι τελειώνει η υπομονή των αρχών.

«Κάποιοι άνθρωποι λανθασμένα εξέλαβαν την ανεκτικότητα της αστυνομίας για αδυναμία», είπε ο Λεούνγκ στους δημοσιογράφους. «Ζητώ από τους φοιτητές που σκοπεύουν να επιστρέψουν στα σημεία που έχουν καταλάβει σήμερα να μην το κάνουν».

Πάντως ο Λεούνγκ δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η αστυνομία θα διαλύσει τους καταυλισμούς των καταληψιών σήμερα.