Η δημοσίευση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών από το Λευκό Οίκο αποκαλύπτει πώς ο Ρόναλντ Ρίγκαν προσπάθησε να ηρεμήσει την έξαλλη πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στη Γρενάδα, που ήταν περιοχή που ανήκε στη βρετανική αυτοκρατορία, γνωστή και ως Commonwealth, χωρίς προηγουμένως να την ενημερώσει.

Τον Οκτώβριο του 1983, ο αμερικανός Πρόεδρος διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στα νησιά της Καραϊβικής μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του πρωθυπουργού, Μωρίς Μπίσοπ. Η εισβολή δεν άρεσε καθόλου στη Βρετανία και τον Καναδά.

Και ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη, ο Ρίγκαν κάλεσε την πιο στενή του διεθνή σύμμαχο για να της ζητήσει συγγνώμη, χρησιμοποιώντας τη διάσημη γοητεία του.

«Αν ήμουν εκεί Μάργκαρετ, θα πετούσα το καπέλο μου στην πόρτα πριν μπω μέσα», είπε ο Ρίγκαν για να λάβει την κοφτή απάντηση της Θάτσερ ότι δε χρειάζεται να το κάνει αυτό.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, ο τότε αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε να μιλάει για αρκετή ώρα εξηγώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνταν μη διαρρεύσουν τα σχέδια για εισβολή, υποστήριξε μάλιστα ότι δεν τα γνώριζαν ούτε οι χώρες της Καραϊβικής που ζήτησαν την αμερικανική παρέμβαση.

Οι εξηγήσεις για τους φόβους για διαρροή, που εν τέλει θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων, λειτούργησαν ώς μαγικά στην τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας που θυμήθηκε τις δικές της ανησυχίες όταν και εκείνη είχε διατάξει την εισβολή στα νησιά Φόκλαντς.

«Γνωρίζω το πόσο ευαίσθητα είναι κάποια πράγματα. Γι’αυτό δε θα μιλούσα για πολύ ώρα ούτε στο μυστικό τηλέφωνο. Επειδή όλα μπορεί να παραβιαστούν. Γνωρίζω τις ευαισθησίες. Η δράση ούτως ή άλλως είναι σε εξέλιξη και ας ελπίσουμε να είναι επιτυχής», είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ολοκλήρωσε τη δεκάλεπτη συνομιλία εξηγώντας ότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα στη Βουλή της χώρας της.

«Εντάξει», απάντησε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, «πήγαινε να τους φας ζωντανούς» και η Μάργκαρετ Θάτσερ έκλεισε το τηλέφωνο με ένα ξερό «αντίο».

Οι συνομιλίες ανακαλύφθηκαν από το συγγραφέα, Γουίλλιαμ Ντόιλ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε στη New York Post ότι «μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι ηχογραφήσεις είχαν σταματήσει στην εποχή του Νίξον. Ανακάλυψα ότι δεν είναι έτσι».

Ο Ντόιλ είπε ότι ο Ρίγκαν ηχογραφούσε πολλές, αλλά όχι όλες, τις συνομιλίες του με τους ξένους ηγέτες και μάλιστα χρησιμοποιούσε και τις απαραίτητες διαδικασίες όταν χρειαζόταν για παράδειγμα μετάφραση.