Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, εκφράζει σε έκθεσή του για την Γαλλία «έντονη ανησυχία» για τις συνθήκες κράτησης σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα, καθώς και τον υπερπληθυσμό στις γαλλικές φυλακές. Η έκθεση ακολουθεί την έβδομη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2019 σε δώδεκα εγκαταστάσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, τέσσερις φυλακές, καθώς και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Καντιλάκ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που συναντήσαμε (…) τόσο στα τμήματα της αστυνομίας και της χωροφυλακής όσο και στα κρατητήρια (…) δεν κάνουν καμία καταγγελία για κακομεταχείριση», αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, η Επιτροπή αναφέρει ότι συγκέντρωσε ισχυρισμούς για «ύβρεις ρατσιστικού, ομοφοβικού ή τρανσφοβικού χαρακτήρα εκ μέρους των αστυνομικών», καθώς και για «απειλές που εκφέρονται με την χρήση όπλου».

«Ένας, όχι αμελητέος, αριθμός ανθρώπων, περιλαμβανομένων ανηλίκων, δήλωσαν ότι δέχτηκαν σκοπούμενα χτυπήματα (…) κατά την διάρκεια της σύλληψής τους μετά την ακινητοποίησή τους», αναφέρεται στην έκθεση. Ιδιαιτέρως αναφέρεται η περίπτωση «προσώπου περιορισμένης κινητικότητας» που κατήγγειλε ότι κατά την διάρκεια κράτησής του στην Λιλ «σπρώχτηκε από το αναπηρικό του αμαξίδιο, φορώντας χειροπέδες και με τα χέρια στην πλάτη, σύρθηκε στο έδαφος μέχρι το κελί του και χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς».

«Μήνυμα μηδενικής ανοχής στην κακομεταχείριση»

«Τα βίντεο που συμβουλεύθηκε η αντιπροσωπεία υποστηρίζουν τις καταγγελίες», διευκρινίζει στην έκθεσή της η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οποία «μήνυμα μηδενικής ανοχής στην κακομεταχείριση θα πρέπει να διατυπώνεται συστηματικά προς το σύνολο των δυνάμεων της τάξης». Οι δύο προηγούμενες εκθέσεις της Επιτροπής υπήρξαν επίσης αρκετά επικριτικές για την Γαλλία.

«Οι γαλλικές αρχές δεν ανέχονται την παραμικρή ανάρμοστη βιαιότητα των δυνάμεων της τάξης και, αν διαπράττονται, καταδικάζονται συστηματικά», απαντά η γαλλική κυβέρνηση. «Το μήνυμα μηδενικής ανοχής στην κακομεταχείριση διατυπώνεται συστηματικά στο σύνολο των δυνάμεων της τάξης και θα συνεχίσει να διατυπώνεται», αναφέρει η γαλλική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι «η σωματική και ορισμένες φορές βάρβαρη βία στην οποία προσφεύγει ένα άτομο κατά αστυνομικού μπορεί να απαιτεί κινήσεις που αποσκοπούν στην προστασία (του αστυνομικού) ή και του ίδιου του ατόμου».