Καθυστέρηση στην παράδοση του φορτίου εμβολίων για την COVID-19 με προορισμό τη Βόρεια Κορέα, που επρόκειτο να της παραδοθεί στα τέλη Μαΐου από τον COVAX, το πρόγραμμα διανομής για τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, ανακοίνωσε η Νότια Κορέα.

Ο μηχανισμός COVAX έχει δεσμευτεί πως θα παραδώσει περίπου δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα θεωρητικά θα παραλάμβανε την πρώτη παρτίδα στα τέλη Μαΐου, αλλά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι αναγκαίες διαβουλεύσεις.

«Οι χώρες που θέλουν υποστήριξη από τον COVAX είναι υποχρεωμένες να κάνουν διάφορες διαβουλεύσεις μαζί του και να του υποβάλουν ορισμένα έγγραφα, όπως το σχέδιό τους για την ανοσοποίηση», εξήγησε αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου.

Στην περίπτωση της Πιονγκγιάνγκ, «οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν και φαίνεται πως το φορτίο θα παραδοθεί αργότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά».

Όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία τηρεί απομονωτική και συχνά μυστικοπαθή πολιτική, δεν έχει κάνει καμιά δημόσια ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια εμβολίων. Επίσημα, δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας όμως επισημαίνουν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ξεσπάσματα, με δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα και ότι γίνονταν ταξίδια από και προς τη γειτονική της χώρα ωσότου τα σύνορα έκλεισαν στις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Η συμμαχία GAVI, η οποία μαζί με τον ΠΟΥ ηγείται του μηχανισμού COVAX, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το θέμα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Είχε τονίσει τον περασμένο μήνα πως δεν έχουν παραδοθεί δόσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας της έλλειψης «τεχνικής προετοιμασίας» από την πλευρά των αρχών, προειδοποιώντας πως ενδέχεται να σημειωθούν καθυστερήσεις ως προς τον εφοδιασμό, όχι μόνο προς αυτή αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αργότερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, στην τοποθέτησή της στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ –που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη–, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε κάποιες χώρες, αποφεύγοντας να τις κατονομάσει, πως μονοπωλούν τις προμήθειες και προκαλούν «συμφόρηση» στη διανομή εμβολίων, εξαιτίας του «εθνικού εγωισμού τους». «Ορισμένες χώρες προμηθεύονται και συσσωρεύουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα κάλυπταν τις ανάγκες τους» όταν «άλλες χώρες δεν μπορούν καν να προμηθευτούν» δόσεις, στηλίτευσε.