Την πρόταση του με οικονομικό ύψος 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε πριν κάποιες ώρες ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μην παράγουν οχήματα μηδενικής εκπομπής ρύπων στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών των Αμερικανών καταναλωτών, ενώ οδήγησε και ένα ημιφορτηγό μηδενικών εκπομπών ρύπων.

«Χρειαζόμαστε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά και άλλες εταιρίες να συνεχίσουν να επενδύουν εδώ στην Αμερική και να μην παίρνουν τα οφέλη των δημόσιων επενδύσεών μας και να επεκτείνουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Ford Motor Co, στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν, για να δει την ηλεκτρική έκδοση του πρώτου σε πωλήσεις ημιφορτηγού F-150 της ίδιας εταιρίας.

Η ένωση εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (The United Auto Workers -UAW) έχει ασκήσει κριτική στην General Motors Co (GM) για την ανακοίνωσή της ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στο Μεξικό για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και στη Ford για την επιδίωξη παραγωγής μερικών τύπων ηλεκτρικών οχημάτων επίσης, στο Μεξικό αντί του Οχάιο.

Η GM σημείωσε ότι πρόσφατα ανακοίνωσε περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την επένδυση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ford, Μπιλ Φορντ, δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ότι ο Μπάιντεν «κατανοεί ότι η κατασκευή πραγμάτων σε αυτή τη χώρα έχει σημασία», προσθέτοντας ότι η εταιρία δίνει εργασία σε περισσότερους εργαζόμενους που ανήκουν στην UAW, σε σύγκριση με τους άλλους ανταγωνιστές της στο Ντιτρόιτ.

Η UAW θέλει επίσης η GM να αναγνωρίσει το εργατικό συνδικάτο και στις κοινοπραξίες της για την παραγωγή μπαταριών. Η Ford εξετάζει τη συγκρότηση παρόμοιων κοινοπραξιών.

«Χρειάζεται να εμβαθύνετε τη συνεργασία σας με την UAW», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, όπως μεταφέρει το Αθηναίκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της αναφερόμενης συνδικαλιστικής ένωσης, Ρόρι Γκέιμπλ, παρότρυνε τον πρόεδρο της χώρας να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις θα ενθαρρύνουν ισχυρά εργασιακά πρότυπα, καλές θέσεις εργασίας και την παραγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ υπολείπονται της Κίνας, η οποία πωλεί περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα. «Θα θέσουμε ένα νέο βηματισμό για τα ηλεκτρικά οχήματα», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Επίσης, βάδισε προς ένα δοκιμαστικό όχημα της Ford για να οδηγήσει για λίγο ένα ηλεκτρικό ημιφορτηγό της εταιρίας. Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφάλειας δεν επιτρέπουν τυπικά στους Αμερικανούς προέδρους να οδηγούν οχήματα, αλλά εδώ υπήρξε μια εξαίρεση.

«Αυτό είναι γρήγορο», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το όχημα μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 χιλιόμετρα ανά ώρα, μόλις σε 4,4 δευτερόλεπτα. «Η αίσθησή του είναι υπέροχη» πρόσθεσε ο ίδιος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.