Μετά την πρώτη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, που θα γίνει αύριο, ένα από τα πιο προοδευτικά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο βουλευτής Τζαμάαλ Μπόουμαν προγραμματίζει να εκφωνήσει μία ομιλία ως απάντηση σ’ εκείνη του προέδρου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Είναι συνηθισμένο για ένα μέλος του αντιπολιτευτικού κόμματος να αντικρούει τα λεγόμενα του προέδρου και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιλέξει τον γερουσιαστή Τιμ Σκοτ για να το πράξει αυτή τη φορά. Ωστόσο είναι πολύ ασυνήθιστο κάποιος από το κόμμα του Αμερικανού προέδρου να απαντήσει στην προεδρική ομιλία.

Ο 45χρονος Μπόουμαν, ένας μαύρος πρώην διευθυντής γυμνασίου, ο οποίος νίκησε απέναντι σε έναν Δημοκρατικό με 16 θητείες στην πόλη της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο, αναμένεται ότι θα παροτρύνει τον Μπάιντεν να προωθήσει μία προοδευτική ατζέντα, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και της Γερουσίας. «Το κύριο μήνυμά του θα είναι ότι αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή ιστορική στιγμή…, και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να ανταποκριθούμε με ακόμη πιο τολμηρή δράση για την κλιματική αλλαγή, τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της φυλετικής και οικονομικής ανισότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόουμαν, ο Καρθίκ Γκαναπάθι.

Ο Μπάιντεν είναι ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχέθηκε ότι σε μερικά ζητήματα θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των προοδευτικών για το ενδεχόμενο να επιβραδύνει ή να μετριάσει την ατζέντα των Δημοκρατικών αντί της προώθησης τολμηρών αλλαγών.

Οι Δημοκρατικοί έχουν οριακές πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Η Ιστορία δείχνει ότι είναι ενδεχόμενο να χάσουν αυτές τις πλειοψηφίες τον επόμενο χρόνο, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες συχνά έχουν εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κόμματος που δεν είναι στο Λευκό Οίκο.