Τον Ιούνιο θα γινόταν 100 ετών και υπήρξε σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ για 73 ολόκληρα χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί σήμερα τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου στα 99 του χρόνια.

Η σύγχρονη ιστορία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας απασχόλησε πρόσφατα τα ΜΜΕ διεθνώς και λόγω της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς του Netflix, The Crown (Το Στέμμα).

Ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς είναι φυσικά ο πρίγκιπας Φίλιππος και το περιοδικό People είχε κάνει πρόσφατα μια ανάλυση για τα γεγονότα αυτά που παρουσιάζονται και είναι αλήθειες και εκείνα που αποτελούν προϊόν της φαντασίας των σεναριογράφων.

Ο Φίλιππος ήταν ένας «αδέκαρος πρίγκιπας» – Αλήθεια

Γεννημένος στην Ελλάδα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, σε μια ταραγμένη περίοδο, ο Φίλιππος εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Η μητέρα του διαγνώστηκε αργότερα με σχιζοφρένεια και οδηγήθηκε σε ίδρυμα και ο πατέρας του μετακόμισε στη νότια Γαλλία, ενώ ο Φίλιππος λάμβανε την εκπαίδευσή του στην Αγγλία.

Ο νεαρός πρίγκιπας είχε σχεδόν καθόλου περιουσία ο ίδιος όταν γνώρισε και ερωτεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα.

Η Ελισάβετ έπρεπε να δώσει μάχη για να παντρευτεί τον Φίλιππο – Αλήθεια

Κάποιοι της παλιάς φρουράς στο παλάτι – ανάμεσά τους και ο πατέρας της Ελισάβετ, βασιλιάς Γεώργιος VI – είχαν τις ενστάσεις τους για τον Φίλιππο, όμως η Ελισάβετ επέμεινε ότι εκείνος ήταν ο σωστός για εκείνη. «Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ελισάβετ είναι ότι της επιτράπηκε να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της», λέει παραγωγός του The Crown στο People.

Η δραματική συνάντηση με έναν ελέφαντα – Φανταστικό γεγονός

Η Ελισάβετ, πριγκίπισσα τότε, βρισκόταν στην Κένυα με τον Φίλιππο όταν ο πατέρας της πέθανε. Ήταν ενθουσιασμένη με τη φωτογραφία και την άγρια ζωή της χώρας. Όμως η δραματική συνάντηση με έναν ελέφαντα στη σειρά αποτελεί προϊόν της φαντασίας των σεναριογράφων της σειράς.

Η σχέση του Φίλιππου με τον θείο του – Αλήθεια

Ο Λόρδος Μάουντμπάτεν, ο θείος που ήταν περισσότερο μια πατρική φιγούρα για τον Φίλιππο, ήταν πολύ κοντά στον πρίγκιπα και τον βοηθούσε στις αποφάσεις του, όπως και στη σειρά. Στην πραγματικότητα, ήταν ο Μάουντμπάτεν, ο οποίος χάρη στη σχέση του με τον πατέρα της σημερινής βασίλισσας, κανόνισε την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στο ζευγάρι το 1939.

Ο Φίλιππος έδωσε αγώνα για να πάρουν τα παιδιά το όνομά του – Αλήθεια

Όπως αναφέρεται και στο The Crown, υπήρχαν φόβοι ότι αν τα παιδιά της Ελισάβετ έπαιρναν το επώνυμο Μαουντμπάτεν, η τελευταία οικογένεια θα αποκτούσε μεγάλη δύναμη έναντι εκείνης των Ουίνδσορ. Το 1952 η Ελισάβετ ανακοίνωσε ότι τα παιδιά της θα χρησιμοποιούσαν το επίθετο Ουίνδσορ όταν θα χρειαζόταν. Όμως το 1958 άλλαξε σιωπηλά το όνομα σε Μάουντμπατεν – Ουίνδσορ.

Ο Φίλιππος δεν ήθελε να γονατίσει μπροστά στη βασίλισσα – Πιθανότατα φανταστικό γεγονός

Η σειρά επικεντρώνεται στην άρνηση του Φίλιππου να γονατίσει μπροστά στη βασίλισσα στην τελετή στέψης της. Θεωρείται όμως εξαιρετικά απίθανο ακόμη και να σκέφτηκε κάτι τέτοιο, καθώς θα καταλάβαινε τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης ως μέλος βασιλικής οικογένειας και ο ίδιος.

Η σχέση που υπονοείται ότι είχε με μια μπαλαρίνα – Πιθανότατα φανταστικό γεγονός

Η Γκαλίνα Ουλάνοβα, η ρωσίδα μπαλαρίνα που υποπτεύεται η Ελισάβετ ότι είναι η γυναίκα με την οποία την απατά ο Φίλιππος στη σειρά, υπήρχε και ταξίδευσε στη Βρετανία στα τέλη του 1950. Δεν υπάρχει όμως απόδειξη ότι υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσά της και του πρίγκιπα Φίλιππου, λέει ιστορικός σύμβουλος της σειράς στο People.

Άνθρωποι συχνά έχουν πει ότι «πρέπει να ήταν άπιστος» αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό, σημειώνει.

Οι σχέσεις της οικογένειας του Φίλιππου με τους Ναζί – Αλήθεια

Στο The Crown, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναφέρει ότι οι αδερφές του Φίλιππου δεν είναι στον βασιλικό γάμο γιατί είναι παντρεμένες με Ναζί. Πράγματι, τρεις από τις τέσσερις αδερφές του σχετίζονταν με το ναζιστικό κόμμα και καμία τους δεν πήγε στον γάμο του.

Το μόνο μέλος της οικογένειας που παραβρέθηκε ήταν η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία έδωσε καταφύγιο σε μια οικογένεια Ελλήνων Εβραίων στο σπίτι της στην Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.