Δραματική προειδοποίηση απευθύνει κορυφαία αξιωματούχος της υγείας στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η εξάπλωση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων απειλεί να πυροδοτήσει «μια πιθανή τέταρτη αύξηση των κρουσμάτων».

Η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC ) εξέφρασε την ανησυχία της για τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την Covid-19, όπως αναφέρει το BBC. H Dr Rochelle Walensky τόνισε πως περίπου 70.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα καταγράφονται την περασμένη εβδομάδα – «ένας αριθμός πολύ μεγάλος». Καταγράφονταν περίπου 2.000 θάνατοι την ημέρα την ίδια περίοδο, πρόσθεσε.

«Σας παρακαλώ ακούστε με καθαρά: σε αυτό το επίπεδο των κρουσμάτων, με τα μεταλλαγμένα στελέχη να εξαπλώνονται, κινδυνεύουμε να χάσουμε εντελώς το έδαφος που έχουμε κερδίσει. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι μια πολύ αληθινή απειλή για τον λαό μας και την πρόοδό μας», τόνισε.

Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν, οι ειδικοί ανησυχούν όμως ιδιαίτερα για κάποια που θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτικά, όπως τα στελέχη που εντοπίστηκαν αρχικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία.

Τα CDC έχουν προβλέψει ότι το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος B.1.1.7 που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Με αυτό ως δεδομένα, η Dr Walensky σημείωσε πως «ανησυχεί πραγματικά» για αναφορές ότι πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν πίσω σε μέτρα που έχουν προταθεί για την προστασία από τη νόσο.

«Έχουμε την ικανότητα να σταματήσουμε μια πιθανή τέταρτη αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει συνολικά περισσότερες από 28 εκατομμύρια μολύνσεις και 500.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πόσο μεγάλη απειλή είναι οι μεταλλάξεις για τις ΗΠΑ;

Οι καθημερινές μολύνσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν μετά από μια αύξηση τον Ιανουάριο, όταν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 ξεκίνησαν. Τα CDC όμως τονίζουν πως, μέχρι περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν, οι μεταλλάξεις μπορεί να εκτοξεύσουν και πάλι τα κρούσματα, απειλώντας τα συστήματα υγείας που ήδη πιέζονται.

Περισσότερες από 2.463 μολύνσεις που περιλαμβάνουν και στελέχη που προκαλούν ανησυχία έχουν αναφερθεί. Οι περισσότερες από αυτές – 2.400 τουλάχιστον – αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη.

Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται πως είναι ακόμη μεγαλύτερος. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο από αυτά τα στελέχη προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν προστασία και έναντι των μεταλλάξεων.