Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας σε συγκρούσεις με παλαιστίνιους μαχητές, ανεβάζοντας σε 32 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Τα θύματα είναι ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες του πεζικού. Και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους από έναν εκρηκτικό μηχανισμό, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και 16 ακόμη ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων σήμερα.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει έκτακτη διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 670 Παλαιστίνοι μέχρι στιγμής, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Μια σχετική απόφαση, που υποβλήθηκε από τους Παλαιστίνιους, υιοθετήθηκε σήμερα με 29 ψήφους υπέρ —κυρίως από αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες—, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των αραβικών χωρών.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Κιθ Χάρπερ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως αυτή η απόφαση δεν θα μας βοηθήσει».

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο απείχαν από την ψηφοφορία, όπως και η Ιαπωνία.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε έπειτα από επτά ώρες συζητήσεων καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που προκύπτουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από την 13η Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «κυρίως την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και δυσανάλογες οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν διεθνή εγκλήματα».

Η απόφαση ζητεί «την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας» για να ερευνήσει τις παραβιάσεις αυτές και καλεί τους ερευνητές να καταρτίσουν έναν κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί» και «να εντοπίσει τους υπεύθυνους» ώστε να λογοδοτήσουν και να «τερματιστεί η ατιμωρησία».

Το κείμενο ζητεί επίσης να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «άμεση διεθνή προστασία», ενώ καλεί να υπάρξει «άμεσος τερματισμός των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων» και «τερματισμός των επιθέσεων εναντίον των πολιτών, περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολιτών».
Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, ζητείται από την Ελβετία, χώρα στην οποία έχουν υπογραφεί οι Συνθήκες της Γενεύης, να διοργανώσει μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Μια επιστολή με το ίδιο αίτημα είχε σταλεί την 9η Ιουλίου από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βέρνη.

Παράλληλα, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) παρέτεινε σήμερα κατά 24 ώρες την απαγόρευση για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.

Μια ανακοίνωση της FAA ανέφερε ότι η απαγόρευση που αρχικά είχε εκδοθεί χθες Τρίτη παραμένει σε ισχύ καθώς η υπηρεσία εκτιμά την κατάσταση.

Η FAA είχε απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών εταιρειών των ΗΠΑ προς και από το Μπεν Γκουριόν αφού μια ρουκέτα που είχε εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας είχε πλήξει μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Εξάλλου και άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες, επακολουθώντας το παράδειγμα της γερμανική Lufthansa, ακύρωσαν νωρίτερα σήμερα για ακόμη 24 ώρες τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαρακτήρισε σήμερα «μεγάλη νίκη» την αναστολή των διεθνών πτήσεων από και προς το Ισραήλ εξαιτίας της ρίψης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Ισραήλ είναι μια μεγάλη νίκη για την αντίσταση και το αποκορύφωμα της αποτυχίας του Ισραήλ», ανέφερε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Μια ρουκέτα που ερρίφθη από τη Γάζα έπεσε την Τρίτη σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, προκαλώντας την αναστολή των πτήσεων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Κόλπου (1990-1991).

Η απόφαση για την αναστολή των πτήσεων εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και σήμερα.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας την 8η Ιουλίου περίπου 2.120 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, εκ των οποίων οι 1.752 έχουν πέσει στην ισραηλινή επικράτεια και 433 έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα πυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.