Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η ακτιβίστρια από τη Σουηδία που έγινε ευρέως γνωστή από τα εφηβικά της χρόνια, για την αφύπνιση και την άμεση δράση της απέναντι στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, στις 3 Ιανουαρίου έγινε 18 ετών.

Η ίδια θέλησε να ευχαριστήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον κόσμο που της ευχήθηκε στο Twitter.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά με περίσσιο χιούμορ: «Σήμερα θα με βρείτε στην τοπική παμπ να αποκαλύπτω όλα τα σκοτεινά μυστικά για το κλίμα, τη θεωρία συνωμοσίας για τις σχολικές απεργίες και για τους δαιμόνιους επιτηρητές μου που πλέον δεν μπορούν να με ελέγξουν. Είμαι επιτέλους ελεύθερη».

Το περιοδικό Time είχε αναδείξει την 18χρονη ως «Πρόσωπο του 2019» για την έναρξη της περιβαλλοντικής της εκστρατείας τον Αύγουστο του 2018, η οποία έγινε παγκόσμιο κίνημα. «Στους 16 μήνες από τότε, έχει απευθυνθεί σε αρχηγούς κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, συναντήθηκε με τον Πάπα, μίλησε ανοιχτά για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κλιματική απεργία στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, η μεγαλύτερη απεργία για το κλίμα στην ανθρώπινη ιστορία», ανέφερε το περιοδικό.

Κατά τη διάρκεια διάφορων ομιλιών της μέχρι σήμερα, η Γκρέτα καλεί σε αφύπνιση τους ανθρώπους ώστε να κινητοποιηθούν άμεσα πριν να είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα και τη ζωή στον πλανήτη.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα, μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, επεσήμανε ότι «με την ενηλικίωσή της δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον αγώνα που δίνει από το καλοκαίρι του 2018 για την κλιματική αλλαγή».

Και επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κρίση, που μας αφορά όλους και μάλιστα αμέσως. «Το σημαντικότερο», υπογραμμίζει η Τούνμπεργκ, «είναι να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα οι εκπομπές ρύπων – όχι το 2025, το 2030 ή όποτε άλλοτε. Οι ρύποι που παράγουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας», συμπλήρωσε Για αποχώρηση από την εκστρατεία για το κλίμα, ούτε κουβέντα. «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα», λέει.

Και ελπίζει το 2021 να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές. «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! Ας είναι το 2021 η χρονιά της αφύπνισης και της πραγματικής, τολμηρής αλλαγής. Κι ας συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τον πλανήτη μας, που δεν τελειώνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτησή της την Πρωτοχρονιά.