Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, γράφτηκε ο επίλογος μιας πολύκροτης δίκης που εξέθεσε πολλές παθογένειες της Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας, όπως αναφέρει το CNN.

Τρεις δεκαετίες περίμενε για να αποκαταστήσει το (σπιλωμένο) όνομά του ο Γιουν Σονγκ-γέο, ένας άνδρας που κατηγορήθηκε και τελικά καταδικάστηκε (άδικα, όπως προέκυψε) για τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού και πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με το CNN, o 50χρονος σήμερα άνδρας που βγήκε με αναστολή από τη φυλακή το 2009 κηρύχθηκε αθώος σήμερα κατά την επανεκδίκαση της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας μιας έφηβης κοπέλας το 1988 στην πόλη Χουασεγιόνγκ, για την οποία είχε βρεθεί ένοχος το 1989.

Το 13χρονο κορίτσι που είχε βιαστεί και δολοφονηθεί στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του ήταν ένα από τα συνολικά δέκα θύματα ενός σίριαλ κίλερ που είχε βυθίσει στον τρόμο το Χουασεγιόνγκ μεταξύ 1986 – 1991.

Ο Σονγκ-γέο το 1989 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στη συνέχεια πέρασε 20 χρόνια στην φυλακή για το έγκλημα που δεν διέπραξε.

Στην αθωωτική ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα, ο δικαστής Παρκ Τζεονγκ-τζε επισημαίνει ότι «η διαδικασία απέδειξε πως η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει μετά τη σύλληψη του αθώου άνδρα, μια σειρά από βασανιστήρια, όπως στέρηση ύπνου, και παράνομη κράτηση για να τον κάνουν να ομολογήσει».

«Ως μέλος του δικαστικού σώματος, ζητώ συγγνώμη στον κατηγορούμενο που βίωσε μεγάλο σωματικό και ψυχικό πόνο εξαιτίας της αποτυχίας του δικαστηρίου πριν από τόσα χρόνια να προστατέψει τα δικαιώματά του. Ελπίζουμε πραγματικά η επανεκδίκαση της υπόθεσης να του προσέφερε λίγη παρηγοριά και να συνέβαλε στην αποκατάσταση της τιμής του», ανέφερε η ετυμηγορία.

«Αισθάνομαι ανακουφισμένος που βρέθηκα τελικά αθώος. Τώρα μπορώ επιτέλους να ξεφορτωθώ το μεγάλο βάρος που κουβαλούσα τόσα χρόνια και να ξεκουραστώ», δήλωσε ο Γιουν Σονγκ-γέο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο 50χρονος άνδρας επέμενε εδώ και πολλά χρόνια ότι ήταν αθώος, ωστόσο το αίτημα επανεκδίκασης της υπόθεσης δεν γινόταν δεκτό, μέχρι που πέρσι ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για τους διαβόητους φόνους της Χουασεγιόνγκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι νέα στοιχεία DNA συνέδεαν τουλάχιστον μερικούς από τους φόνους με τον Λι Τζουν-τζάε, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από το 1994 για τον βιασμό και τον φόνο της νύφης του.

Τελικά, μετά από ανακρίσεις που κράτησαν μήνες, ο Λι ομολόγησε την ενοχή του όχι μόνο για τους δέκα φόνους που παρέμεναν ανεξιχνίαστοι για 30 χρόνια, αλλά και ακόμα άλλους τέσσερις για τους οποίους η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τίποτα.

Παρόλο που ο Λι ομολόγησε τους φόνους, δεν μπορεί να διωχθεί για τα εγκλήματα του καθώς έχουν παραγραφεί.