Στην εποχή του Covid-19, με τις αεροπορικές εταιρείες να σημειώνουν μειωμένη δραστηριότητα, οι πιλότοι της συγκεκριμένης εταιρείας είναι κάποιοι από τους πιο πολυάσχολους στους αιθέρες.

Η ομάδα της «Jet Test and Transport» διαθέτει μια παγκόσμια αεροπορική εταιρεία, με τη μόνη διαφορά ότι τα αεροπλάνα της πραγματοποιούν πτήσεις απλής διαδρομής, χωρίς επιβάτες ή κάποιο φορτίο. Πώς γίνεται αυτό; Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο ότι τα μέλη της εξειδικεύονται στη μεταφορά κενών αεροσκαφών σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Πώς λειτουργεί η εταιρεία; Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου με περισσότερα από 20.000 εμπορικά αεροσκάφη μισθώνονται σε αεροπορικές εταιρείες. Στο τέλος μιας πολυετούς μίσθωσης, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να ανανεώσει ή να επιστρέψει το αεροπλάνο στον εκμισθωτή. Εκεί, λοιπόν, παρεμβαίνει η ομάδα της «Jet Test and Transport», για να επιστρέψει τα «ανεπιθύμητα» αεροσκάφη στη βάση τους.

«Όταν ένα αεροσκάφος επιστραφεί από μια αεροπορική εταιρεία στο τέλος του συμβολαίου μίσθωσης θα μεταφέρουμε το αεροσκάφος είτε στον επόμενο πελάτη, είτε σε χώρους αποθήκευσης, είτε σε εγκαταστάσεις συντήρησης», εξηγεί ο συνιδρυτής της εταιρείας Steve Giordano στο CNN Travel.

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τον Giordano αποτελεί το μισό σκέλος των παρεχόμενων υπηρεσιών της εταιρείας. Το υπόλοιπο αφορά στη μεταφορά των αεροσκαφών εκτός χώρου αποθήκευσης ή εγκαταστάσεων συντήρησης προς τους νέους αερομεταφορείς που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Η Jet Test άρχισε να λειτουργεί το 2006, ακολουθώντας τις διαδικασίες μιας αεροπορικής εταιρείας. Η λειτουργία της έχει την ίδια δομή με έναν μεγαλύτερο αερομεταφορέα, ενώ διαθέτει ακόμη και το δικό της αναγνωριστικό διακριτικό για τις πτήσεις της -JTN. Στην πραγματικότητα, η Jet Test λειτουργεί όπως μια μικρή αεροπορική εταιρεία, αλλά με μια μεγάλη διαφορά -δεν διαθέτει αεροσκάφη.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η μεταφορά ενός αεροπλάνου από το σημείο Α έως το σημείο Β η μοναδική δραστηριότητα της Jet Test. Ο Giordano και η ομάδα του πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις σε αεροπλάνα που επιστρέφουν στην υπηρεσία μετά από συντήρηση ή τροποποίηση, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων που ξεκίνησαν τη ζωή τους ως επιβατικά αεροσκάφη και μετατράπηκαν σε φορτηγά έλξης, πυροσβεστικά κ.α.