Μερικά βήματα μακριά από την πόρτα του Λευκού Οίκου φαίνεται πως βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συγκεντρώνει, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα, 253 εκλέκτορες και απέχει 17 από τον «χρυσό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που θα  τον οδηγήσει στην αμερικανική προεδρία.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 213 εκλέκτορες, ωστόσο οι αμφίρροπες ακόμα πολιτείες δείχνουν πως το «ντέρμπι» της κούρσας για τον επόμενο πλανητάρχη θα λήξει στο φώτο φίνις.

Κάνοντας την ανατροπή στην ανατροπή, ο Μπάιντεν είδε τα προγνωστικά υπέρ του να ανατρέπονται και να δείχνουν κλίμα υπέρ του Τραμπ, και στη συνέχεια να ξαναπαίρνει ο ίδιος το προβάδισμα. Μάλιστα σε δηλώσεις του νύχτα, ώρα Ελλάδος, δήλωσε πως αναμένει πως θα είναι ο νικητής των εκλογών, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, απέφυγε όμως να αυτοανακηρυχθεί νικητής, όπως είχε κάνει χθες το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν ανέβασε την ιστοσελίδα buildbackbetter.com για τη μετάβαση στον Λευκό Οίκο υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας. «Αυτό που μας ενώνει ως Αμερικανούς είναι πολύ ισχυρότερα από οτιδήποτε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε με την Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του, από το σπίτι του στο Ντελαγουέαρ.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν κερδίζει τις μεσοδυτικές πολιτείες του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν (με ποσοστά 50,4% και 49,4% αντίστοιχα), κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ελπίδες του να περάσει στις 20 Ιανουαρίου το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Οι δύο πολιτείες είχαν ψηφίσει το 2016 Τραμπ, ωστόσο πολλοί εκτιμούν πως ο απερχόμενος πρόεδρος θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος από το 1992 και τον Τζορτ Μπους που χάνει προσπάθεια επανεκλογής.

Ο ίδιος πάντως εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη εντυπώσεων. 24 ώρες μετά τον τερματισμό της ψηφοφορίας έχει ήδη προλάβει να υτοανακηρυχθεί νικητής- ισχυρισμός που ακόμα δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται και αναμφίβολα δεν επιβεβαιωνόταν τη στιγμή που διατυπώθηκε- να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για απόπειρα «κλοπής» των εκλογών – χωρίς κανένα στοιχείο- και να ορκιστεί να δώσει εκλογική μάχη στο… δικαστήριο.

Η εκστρατεία του έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν, ενώ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση, αλλά και στην Τζόρτζια.

Αμφισβητώντας το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, ο απερχόμενος πρόεδρος τα έβαλε με τα μέσα ενημέρωσης που έδιναν Αριζόνα και Νεβάδα στον Μπάιντεν, πολιτείες που κατά τον ίδιο θα έπρεπε να κερδίσει.

«Βρίσκουν ψήφους για τον Μπάιντεν παντού. Στην Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Πολύ κακό για τη χώρα μας!» έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν επιμένει πως κάθε ψήφος πρέπει να μετρηθεί. «Κανείς δεν θα μας πάρει τη δημοκρατία μας, ούτε τώρα ούτε ποτέ» τόνισε, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και διαφορετικό πνεύμα από τον Τραμπ.

Η ψηφοφορία έχει τελειώσει από το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ, ωστόσο παραδοσιακά σε πολλές πολιτείες η καταμέτρηση των ψήφων παίρνει μέρες. Αυτό αναμένεται να κρατήσει φέτος ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί περισσότεροι πολίτες επέλεξαν την επιστολή ψήφο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται στην Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, με τα αποτελέσματά τους να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Τραμπ προηγείται στη Βόρεια Καρολίνα και την Τζόρτζια, ενώ ο Μπάιντεν είναι μπροστά στην Αριζόνα. Εάν την κερδίσει, θα γίνει μόλις ο δεύτερος Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος που θα επιτυγχάνει κάτι τέτοιο εδώ και 72 χρόνια. Μάλιστα στην Αριζόνα, υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν έξω από εκλογικό κέντρο, τυλιγμένοι με αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας «μετρήστε τις ψήφους» και «σταματήστε την κλοπή». Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται αλλά με περίπου 160.000 ψήφους, ενώ η καταμέτρηση εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων είναι σε εξέλιξη.

Το μήνυμα Μπάιντεν: Όταν τελειώσει η καταμέτρηση πιστεύουμε πως θα είμαστε νικητές

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής.

Στην ομιλία του, κατά την οποία προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, ο πρώην αντιπρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε.

«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει», τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι «μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική».

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι, μολονότι ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, θα κυβερνήσει «ως Αμερικανός πρόεδρος», τόσο για αυτούς που τον ψήφισαν, όσο και για εκείνους που δεν τον ψήφισαν.

Δικηγόροι του Τραμπ ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση και στη Τζόρτζια

Εφαρμόζοντας την τακτική που προανήγγειλε ήδη από χθες το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ, περί προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση της καταμέτρησης των ψήφων, δικηγόροι της εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων.

Η εκστρατεία του Τραμπ εξαπέλυσε πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης μετά τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.