Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Πολωνία. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ισπανία που λαμβάνει ραγδαία μέτρα ώστε να αποφύγει τη διασπορά του φονικού ιού. Όλο και περισσότερες χώρες «μάχονται» κατά της πανδημίας ενώ ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή η Φινλανδία αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανόνες για την πώληση φαγητού στα εστιατόρια καθώς η covid 19 εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 10.264, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 10.343 που καταγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία της εξέλιξης της επιδημίας παρακολουθούνται στενά από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.

Η Σουηδία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 2.400 νέα κρούσματα. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης στην κορύφωση της επιδημίας το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω της πραγματοποίησης περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ τότε.

Η σουηδική Υγειονομική Υπηρεσία ενίσχυσε επίσης τις συστάσεις για τήρηση μέτρων σε τρεις ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.

Φινλανδία: Η κυβέρνηση χαλαρώνει τους κανόνες για την πώληση φαγητού στα εστιατόρια καθώς η επιδημία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης στη χώρα

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς της για τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων που προσφέρουν κυρίως φαγητό αλλά διατηρεί σε ισχύ αυστηρότερους κανόνες για τα μπαρ και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς η πανδημία της COVID-19 εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης στη χώρα.

«Χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών και τα μέτρα που λάβαμε, η κατάσταση στη Φινλανδία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Κρίστα Κιούρου, η αρμόδια υπουργός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, θα επιτρέπουν στα εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως φαγητό να παραμείνουν ανοικτά για όσο επιθυμούν, με εξαίρεση τις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ τα μπαρ και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να σταματούν την πώληση αλκοόλ στις 22.00.

Νωρίτερα σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι η προηγούμενη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων Covid-19 ομαλοποιήθηκε και ότι οι αριθμοί φαίνεται ακόμα και να μειώνονται οριακά.

Τις τελευταίες 14 ημέρες, ο σωρευτικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στη Φινλανδία ανά 100.000 κατοίκους ανήλθε σε 48,5 σήμερα, ο χαμηλότερος στην Ευρώπη μαζί με την Εσθονία.

«Οι Φινλανδοί κατά πλειονότητα συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τις συστάσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μίκα Σάλμινεν, επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της υγείας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Πρόνοια, εξηγώντας για ποιο λόγο η χώρα κατάφερε να περιορίσει την ασθένεια.

Συνολικά 2,5 εκατ. από τους συνολικά 5,5 εκατ. κατοίκους της χώρας έχουν ‘κατεβάσει’ στο κινητό τους την εφαρμογή της κυβέρνησης για την ιχνηλάτηση επαφών, σύμφωνα με τον ίδιο.