Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία πως αν ενεργοποιήσει του S-400 θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε σε ανώτερα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης ότι είναι απαράδεκτη η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, όπως οι S-400, προειδοποιώντας για «ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες» για τη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Τουρκία αν ενεργοποιηθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων S-400 ως ασύμβατη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Τρεις πυραύλους S-400 εκτόξευσε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα»

Η Τουρκία εκτόξευσε στο πλαίσιο δοκιμών τρεις πυραύλους S-400 στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρουν οι Ρώσοι επικαλούμενοι στρατιωτικές πηγές.

Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα πως στον ουρανό της Σινώπης φάνηκε ένας πύραυλος, εκεί όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αναμενόταν να προβούν σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή αναφέρει πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις δοκιμές των S-400.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Στις 14 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Ωκεανογραφίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε βολές κατά την διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στο διάστημα 16-17 Οκτωβρίου.

Σήμερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις πυραύλων.