Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας (SVM) αποφασίστηκε από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) που αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σερβία.

Το SNS εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των συνεργατών να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ώστε η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης έως τις 27 Απριλίου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του SNS ότι η Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας δεν θα έχει υπουργό και ότι πιθανότατα στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η τελική απόφαση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ληφθεί στις 15 Απριλίου από την Κεντρική Επιτροπή του SNS.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει 17 μέλη, η Σερβία θα έχει ολιγομελή, σύγχρονη και αποτελεσματική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDS) και πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος του SNS διευκρίνισε ότι δεν θα αναγκάσει κανέναν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εφ’ όσον ο κ. Τάντιτς αποφάσισε ότι δεν μπορεί να είναι σε μία κυβέρνηση, στην οποία θα είναι ο κ. Ντάτσιτς.