Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) επιτεθεί στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ΙΚΙΛ είναι ομάδα τζιχαντιστών που μάχεται εναντίον άλλων ομάδων σύρων εξεγερμένων, ενώ ο τάφος του Σαχ βρίσκεται στα ανατολικά του Χαλεπιού και είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Οποιαδήποτε μορφής επίθεση, είτε προέρχεται από το (συριακό) καθεστώς, είτε από τις εξτρεμιστικές ομάδες θα αντιμετωπίσει αντίποινα και η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί το έδαφός της», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει θέσει σε συναγερμό τις στρατιωτικές της δυνάμεις γύρω από τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί μια επίθεση.

«Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει από την αρχή της συριακής κρίσης. Είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν του Α΄, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.