Τη ζωή τους από βομβαρδισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας έχασαν πέντε άνθρωποι, οι οποίοι φέρονται να ανήκαν στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στη χώρα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου το υπουργείο Άμυνας στην Μπογκοτά.

Όπως διευκρινίστηκε επίσημα, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας σε συντονισμό με την Αστυνομία σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Ακαντί (περιφέρεια Τσοκό), «εξουδετερώθηκαν πέντε φερόμενα ως μέλη» της συμμορίας αυτής, την οποία ίδρυσαν πρώην παραστρατιωτικοί.

Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους φέρονταν να οργάνωναν τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών προς την κεντρική Αμερική δια της χερσαίας οδού, μέσω της επικίνδυνης ζούγκλας Νταριέν, του φυσικού συνόρου που χωρίζει την επικράτεια της Κολομβίας από αυτή του Παναμά, ή με τη χρήση ταχύπλοων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Clan del Golfo, την οποία ίδρυσαν πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων μετά τη συμφωνία αφοπλισμού και διάλυσης των ομάδων αυτών το 2006, πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 1.600 ένοπλα μέλη. Είναι ο στόχος εντατικών επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, τόνιζε σε έκθεσή του το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας πέρυσι.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα των Άνδεων παραμένει αυτή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας -της πρώτης ύλης στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης- στον κόσμο, με 1.540.000 στρέμματα καλλιεργειών το 2019, κατά τον ΟΗΕ.

Επίσης, παραμένει η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αυτού του ναρκωτικού, παρότι οι Αρχές διεξάγουν επί τέσσερις δεκαετίες τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.