Ανακοίνωση εξέδωσε το Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας NCSC (National Cyber Security Centre), μέσω της οποίας κάνει λόγο πως χάκερς με την κάλυψη του Ρωσικού Κράτους προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς και έρευνες που αφορούν θεραπείες από επιστημονικούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ομάδα ΑΡΤ29, γνωστή ως Cozy Bear, η οποία κατά την άποψη των εν λόγω χωρών είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι τμήμα των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.

«Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο διευθυντής του NCSC, Πολ Τσιτσέστερ.

Σε ανακοίνωση του NCSC αναφέρεται ότι οι επιθέσεις της ομάδας αυτής συνεχίζονται και ότι οι χάκερς χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και μεθόδους, περιλαμβανομένου και στοχευμένου fishing και κακόβουλα προγράμματα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, σημείωσε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» οι Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες να πλήττουν το έργο κατά της πανδημίας.

«Ενώ άλλοι επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα με ανάρμοστες συμπεριφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιλέγουν να εργασθούν σκληρά για την εξεύρεση του εμβολίου και για να προστατέψουν την υγεία παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Ράαμπ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεργασθεί με τους συμμάχους της ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη.

Η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι δίκτυα χάκερς πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορονοϊού. Αλλά τέτοιους είδους κυβερνοεπιθέσεις που να συνδέονται απροκάλυπτα με το Ρωσικό Κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.

Η ομάδα Cozy Bear που σχετίζεται με τη ρωσική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη για τις επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες» απαντά η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου, ότι η Ρωσία παρενέβη στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 και ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), Λεονίντ Σλούτσκι, αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».