Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από την ουγγρική κυβέρνηση να ανακαλέσει την αυστηρή της νομοθεσία για την παροχή ασύλου

Τον Μάιο η χώρα έκλεισε τις ζώνες τράνζιτ που είχε δημιουργήσει στα σύνορά της


ΚΟΣΜΟΣ
22:11
30/06/2020
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από την ουγγρική κυβέρνηση να ανακαλέσει την αυστηρή της νομοθεσία για την παροχή ασύλου
5
loading

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να ανακαλέσει τη νέα νομοθεσία που υιοθέτησε, η οποία αυστηροποιεί το σύστημα παροχής ασύλου κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, όπως εκτιμά η υπηρεσία.

Τον Μάιο η Ουγγαρία έκλεισε τις ζώνες τράνζιτ που είχε δημιουργήσει στα σύνορά της, αφήνοντας ελεύθερους περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες, ενώ παράλληλα αυστηροποίησε τους κανόνες παροχής ασύλου, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την παροχή ασύλου σε νέους αιτούντες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της μετανάστευσης προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το 2015, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, ο Ορμπάν έκλεισε τα νότια σύνορα της χώρας, εμποδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν από τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τη δυτική Ευρώπη.

Βάσει των νέων κανόνων, όσοι επιθυμούν να λάβουν άσυλο στην Ουγγαρία θα πρέπει να κάνουν αίτηση στα προξενεία των γειτονικών χωρών και όχι στα σύνορα της χώρας.

«Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται οι αιτούντες άσυλο να εκτεθούν στον κίνδυνο επαναπατρισμού τους και σε κακομεταχείριση, κάτι που παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες καθώς και άλλους διεθνείς κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου τους οποίους έχει υπογράψει η Ουγγαρία», ανέφερε η UNHCR σε χθεσινή της ανακοίνωση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.

«Η αποτελεσματική πρόσβαση σε μια χώρα είναι βασική προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ασκείται το δικαίωμα στο άσυλο», τόνισε.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την κυβέρνηση Ορμπάν να αποσύρει τη νομοθεσία αυτή και να προσαρμόσει το σύστημά της παροχής ασύλου στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Το παλουκάκι.

  Για στάσου μπας και το καταλάβω. Οι γειτονικές με την Ουγγαρία χώρες είναι οι Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία και Σλοβακία. Και ο ΟΗΕς θέλει να μας πει ότι όποιος απευθυνθεί στα προξενεία αυτών των χωρών προκειμένου να κάνει αίτηση για άσυλο κινδυνεύει από επαναπατρισμό και κακομεταχείριση ενώ στα σύνορά τους με την Ουγγαρία δεν διατρέχει τέτοιους κινδύνους; Ακόμα κι αν ήταν έτσι, το διάβημα του ΟΗΕ θα έπρεπε να έχει αυτές τις χώρες ως αποδέκτη και όχι την Ουγγαρία.
  Αυτό που κατάλαβα εγώ από το άρθρο είναι ότι ο ΟΗΕς λέει στον Όρμπαν \"δε μας αρέσει ο τρόπος που κυβερνάς και θέλουμε να κυβερνάς σύμφωνα με αυτό που θέλουμε εμείς\". Ή με άλλα λόγια: ακυρώνουμε τις κυβερνήσεις και κάνουμε κουμάντο.

 2. avatar Οσοι επιθυμούν να λάβουν άσυλο στην Ουγγαρία θα πρέπει να κάνουν αίτηση στα προξενεία των γειτονικών χωρών και όχι στα σύνορα της χώρας.

  Κουλη, ακούς;

 3. avatar Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται οι αιτούντες άσυλο να εκτεθούν στον κίνδυνο επαναπατρισμού τους και σε κακομεταχείριση!

  Τι λες τώρα!

 4. avatar Οι πρόσφυγες που οι χώρες τους βάλλονται

  Από πολέμους για νά τούς κλέψουν τον πλούτο δείτε τι γίνεται στην Λιβύη Τουρκία Ρωσία Γαλλία και ΗΠΑ για το πετρέλαιο τους με τον βρώμικο ρόλο των Γερμανών πού προμηθεύει όπλα στον Ερντογάν τι τραβάει ο λαός Αλλά δεν τους θέλει η Ευρώπη η δημοκρατική τους
  κλείνουν τα σύνορα είναι παρείσακτοι Ελεεινοί και τρισαθλιοι

  1. avatar @Οι πρόσφυγες που οι χώρες τους βάλλονται

   Ε, την Ουγγαρία και κάποιες άλλες πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, δεν τις λες και δημοκρατικές.
   Έχουν πολύ δρόμο ακόμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει