Με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων αυστριακών και διεθνών ΜΜΕ, άρχισε χθες τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της αυστριακής Βουλής που διερευνά την αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, και στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν συνολικά τριάντα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η «Υπόθεση Ίμπιζα» αφορά τις αποκαλύψεις από το διαβόητο βίντεο με πρωταγωνιστές τον τότε αντικαγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του τότε συγκυβερνώντος — με το Λαϊκό Κόμμα — ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον πλέον έμπιστό του, τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους.

Στην πρώτη κατάθεσή του, σήμερα το απόγευμα, ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επέμενε στην άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής, διαμηνύοντας πως, προτού λάβει γνώση όλων των αρχείων της έρευνας, δεν πρόκειται να πει τίποτε επί του θέματος.

Στο βίντεο που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη επιχειρηματία ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, μεταξύ άλλων, απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εισαγγελία της Βιέννης είχε ανακοινώσει τις πρώτες της επιτυχίες, έχοντας πλέον διασφαλίσει ολόκληρο το υλικό του βίντεο, διάρκειας 12 ωρών, 32 λεπτών και 38 δευτερολέπτων, ενώ είχε δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία να δημοσιεύσει, προς αναζήτησή της, σειρά φωτογραφιών της θεωρούμενης ως «δόλωμα» στην υπόθεση, υποτιθέμενης επιχειρηματία.

Σε σχέση με την φερόμενη εμπλοκή του στην «Υπόθεση Ίμπιζα», η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί ήδη από τις 20 Μαΐου 2019, έρευνα – μεταξύ άλλων — με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Έπειτα από σχετική παραγγελία των δύο Εισαγγελιών, της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς και της Εισαγγελίας της Βιέννης, από τους ανακριτές της «Υπόθεσης Ίμπιζα» διενεργούνται συνολικά περισσότερες από 40 έρευνες, ενώ με την υποψία 31 διαφορετικών αδικημάτων έχουν ήδη ληφθεί ποινικά μέτρα στο πλαίσιο της πάταξης του εγκλήματος.

Τις προηγούμενες 365 ημέρες, καταγράφηκαν 139 εκθέσεις για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκαν 55 έρευνες κατ΄ οίκον, δέκα εθελοντικές παρουσιάσεις στους ανακριτές και 259 τυπικές ανακρίσεις, δόθηκαν πέντε εντολές σύλληψης και υποβλήθηκαν 13 αιτήσεις νομικής συνδρομής, ενώ μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν κατασχεθεί 34 terabyte δεδομένων.

Το σκάνδαλο, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκαν σε άμεσες παραιτήσεις οι δύο πολιτικοί των Ελευθέρων, είχε προκαλέσει πριν από ένα χρόνο την μεγαλύτερη μεταπολεμικά πολιτική κρίση στην Αυστρία και είχε οδηγήσει στην πρώτη ανατροπή αυστριακής κυβέρνησης μετά το 1945.

Την, ως εκ τούτου, αναγκαία διεξαγωγή πρόωρων εκλογών της 29ης του περασμένου Σεπτεμβρίου, ακολούθησε ο σχηματισμός, από τον μεγάλο νικητή τους, το Λαϊκό Κόμμα, νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία, του κόμματος των Πράσινων, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τις 7 Ιανουαρίου 2020.

Πέραν των δύο πρωταγωνιστών της «Υπόθεσης Ίμπιζα» και πέραν του τότε εταίρου τους και επικεφαλής της τότε κυβέρνησης και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Επιτροπή καλούνται, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν τόσο ο διάδοχος του Στράχε στην ηγεσία των Ελευθέρων, ο σημερινός αρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, όσο και πρώην υπουργοί-μέλη του τότε κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των μαρτύρων, στην Επιτροπή καλούνται επίσης για κατάθεση οι επικεφαλής γνωστών, μεγάλων αυστριακών επιχειρήσεων, στους οποίους γίνεται αναφορά στο διαβόητο «βίντεο», σε σχέση με δωρεές προς κόμματα και ενδεχόμενη χρηματοδότησή τους.

Η πρώτη φάση των καταθέσεων στην Επιτροπή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου, ενώ οι προβλεπόμενες συνολικά 42 συνεδριάσεις της, προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021.