Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε σήμερα ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών ορισμένων δυτικών κρατών τα οποία αντιτίθενται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό για συνομιλίες σχετικά με την καταπολέμηση ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, ζητώντας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας από την κυβέρνηση.

«Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα ποιες χώρες αλλά πολλές από αυτές έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό, όντως», δήλωσε ο Μέκνταντ.

Ο σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επαφές δείχνουν να υπάρχει μια ρήξη μεταξύ των πολιτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας σε ορισμένες χώρες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Ασαντ.

Χώρες της Δύσης έχουν υποστηρίξει την αντιπολίτευση με δηλώσεις τους αλλά πλέον δεν συνεχίζουν την παροχή υλικής βοήθειας, καθώς οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα επωφελούνται από το κενό εξουσίας σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για την παρουσία στις τάξεις των ανταρτών ξένων ένοπλων ισλαμιστών που έχουν ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να ενταχθούν στις δυνάμεις της εξέγερσης για να πολεμήσουν στη σχεδόν τριετή σύγκρουση για την ανατροπή του Ασαντ.

«Μιλώντας με κάθε ειλικρίνεια, οι διαθέσεις έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Μέκνταντ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο Μέκνταντ είχε υποστηρίξει ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Συρίας, εκτός από τον πρόεδρο Άσαντ.

«Όταν οι χώρες αυτές μας ζητούν συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας, τότε μου φαίνεται ότι υπάρχει μια ρήξη μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας».

Στην ερώτηση αν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επαφές με τη Συρία, ο Μέκνταντ δεν έδωσε άμεση απάντηση. «Λέω ότι πολλές από τις χώρες αυτές έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας για τον συντονισμό μέτρων ασφαλείας», τόνισε.

Η Συρία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο μετά την εξέγερση το Μάρτιο του 2011 κατά τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ.