Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταγράφηκαν χθες 820 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε σχεδόν 90.000 — στα 89.550 επακριβώς —, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο ημερήσιος αυτός απολογισμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ως τις 20:30 χθες Κυριακή (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης, είναι πάντως ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τη 10η Μαΐου, κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί ως την ίδια ώρα 1.486.376 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Αυτός ο αριθμός ξεπερνά το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον πλανήτη, με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερηφανεύεται διότι η χώρα του έχει εξετάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν καταστροφικό τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο επέκρινε χθες τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη μεγάλη αρχική καθυστέρηση ως προς την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Ανεργία στο 25%, ύφεση στο 30%, αλλά ταχύτατη ανάκαμψη προέβλεψε ο επικεφαλής της Fed

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει «θεμελιώδεις διαφορές» με τη Μεγάλη Ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ανεργία και τη βαθιά ύφεση, τόνισε χθες Κυριακή ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν τρόπο.

Ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20 και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρ’ όλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.