Προβληματισμό φαίνεται πως προκαλούν στους επιστημονικούς κύκλους τα ευρήματα μιας νέας μελέτης η οποία εστιάζει σε μετάλλαξη του κορονοϊού και αφορά στον βαθμό της επιθετικότητας του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του cnbc.com, η μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό και δημοσιεύθηκε στο BioRxiv η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κομμάτι των ΗΠΑ.

Ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως φαίνεται πως τώρα μεταλλάχθηκε σε ένα νέο, πιο επιθετικό στέλεχος, το οποίο εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

To νέο αυτό στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη να έχει εμφανιστεί ήδη σε ΗΠΑ και Καναδά.

Μάλιστα οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν ο κορονοϊός δεν υποχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι, όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία αναπτύσσονται από τους επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 14 μεταλλάξεις του ιού. Η μετάλλαξη επηρεάζει την πρωτεΐνη που έχει σχήμα ακίδας, με την οποία ο ιός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.