Μειώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προμηνύει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται στα 1518, ενώ ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού ανέρχεται στους 85.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μειώνεται κάθε μέρα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν και βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδώσει.

Η μείωση των κρουσμάτων οδηγεί τις Αρχές στη Βόρεια Μακεδονία στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια, τα οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους τους και θα δέχονται μειωμένο αριθμό πελατών. Η όποια χαλάρωση των μέτρων, αλλά και το ενδεχόμενο άρσης του περιορισμού στις μετακινήσεις πολιτών αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στα τέλη της εβδομάδας.

Την ίδια στγμή «φουντώνει» και πάλι η συζήτηση για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν επ΄αόριστον λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι από τη στιγμή που σταθεροποιείται η κατάσταση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα το θέμα της διεξαγωγής εκλογών, καθώς, όπως είπε, ίσως το φθινόπωρο υπάρξει «δεύτερο κύμα» εξάπλωσης της νόσου, που θα καταστήσει και πάλι αδύνατη τη διεξαγωγή των εκλογών.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, προκειμένου να αξιοποιήσει και το «μομέντουμ», με την ικανοποίηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Covid-19.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται ωστόσο το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το προσεχές διάστημα. Ο Μίτσκοσκι ανέφερε σήμερα ότι προτεραιότητα όλων πρέπει να αποτελέσει η προστασία της υγείας των πολιτών και η ανόρθωση της οικονομίας και σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι το VMRO-DPMNE φαίνεται να επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο, όταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές και να «εκμεταλλευθεί» την κοινωνική δυσφορία κατά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι.

Το όλο θέμα σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών ίσως εξεταστεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που δρομολογείται για τα διάστημα μεταξύ 10 και 12 Μαϊου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.