Την απελευθέρωση ενός Αμερικανού κρατούμενου στην Κούβα ζήτησε χθες Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος σε συνάντηση με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Ροδρίγκες, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για το δυτικό ημισφαίριο Αρτούρο Βαλενσουέλα ζήτησε την απελευθέρωση του Αμερικανού υπεργολάβου Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείται από τον Δεκέμβριο στην Κούβα με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η συνάντηση, σπάνια σε τέτοιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μέσα σε μία αδιευκρίνιστη χρονική στιγμή τον Σεπτέμβριο, μάλλον στα περιθώρια της ΓΣ του ΟΗΕ.

«Η συνάντηση είχε ως στόχο να ευνοήσει την απελευθέρωση του Γκρος, η οποία, φεύ, δεν κατέστη δυνατή ακόμη», τόνισε ο Φίλιπ Κρόουλι, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Γκρος συνελήφθη στην Αβάνα, όπου διένειμε δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα «υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνίας» σε ομάδες της «κοινωνίας των πολιτών», σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές που τον υποπτεύονται για κατασκοπεία. Η Ουάσιγκτον διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.