Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ακυρωθεί αν το αμερικανικό Κογκρέσο επιβάλει νέες κυρώσεις στη χώρα του, ακόμη κι αν αυτές ισχύσουν σε έξι μήνες, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Time.

Η συνέντευξη του Ζαρίφ, που έγινε το Σάββατο και ανέβηκε σήμερα στον ιστότοπο του Time, αναφέρει ότι ο ιρανός υπουργός ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν το Κογκρέσο επιβάλει νέες κυρώσεις στη χώρα του.
Σύμφωνα με το περιοδικό, απάντησε: «Όλη η συμφωνία (θα) είναι νεκρή».

Ο Ζαρίφ αναφερόταν στη συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου μεταξύ των έξι δυνάμεων και του Ιράν, σύμφωνα με την οποία η
Τεχεράνη θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

«Δεν μας αρέσει να διαπραγματευόμαστε υπό πίεση», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. «Αν το Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις, αυτό από την πλευρά των ΗΠΑ θα δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και έλλειψη επιθυμίας να βρεθεί μια λύση».

«Γνωρίζω τις εσωτερικές επιπλοκές και τα διάφορα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, όμως κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι δικαιολογία. Έχουμε κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιό μας μπορεί επίσης να υιοθετήσει διάφορα νομοθετήματα που θα ισχύσουν αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όμως αν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε πουθενά», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι αντίθετος στις προσπάθειες κάποιων γερουσιαστών να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ακόμη κι αν αυτές δεν ισχύσουν παρά έπειτα από μήνες.