Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν ειρωνικά σχόλια από τους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι.

Σχεδόν αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, ο παλαιστινιακός αυτός θύλακας -μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου- δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα του COVID-19.

«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα τη Γάζα σαν το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, lol», ενώ κάποιος ευχήθηκε σε «όλους όσοι είναι σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου».

Ωστόσο, αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι Αρχές σε αυτόν τον φτωχό και πυκνοκατοικημένο τόπο, όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), η οποία διαχειρίζεται σχολεία στη Γάζα, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 250.000 μαθητές, έχει ήδη λάβει μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Μια κατάσταση σαν σε κρουαζιερόπλοιο

«Ο αποκλεισμός σίγουρα βοηθά στον περιορισμό του κορονοϊού, όμως αν φτάσει στη Γάζα, η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο κρουαζιερόπλοιο στα ανοικτά της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ματίας Σμάλε της Unrwa.

Αναφερόταν στο «Diamond Princess», το οποίο έμεινε σε καραντίνα για καιρό στα ανοικτά της Γιοκοχάμα, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα τελικά να μολυνθούν περισσότεροι από 700 από τους 3.700 επιβάτες.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση σε έναν τόσο κλειστό χώρο όπως εδώ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από το 2007. Από την πλευρά της Αιγύπτου το πέρασμα της Ράφα παραμένει ανοικτό από τον Μάιο του 2018.

«Ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή»

Όμως, οι κάτοικοι της Γάζας είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση του κορονοϊού, αφού 529 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και 47 στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή περιοχή που ωστόσο δεν συνδέεται με τη Γάζα.

Τα σχολεία στη Γάζα έχουν κλείσει και περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι παραμένουν σπίτι τους σε καραντίνα, κυρίως όσοι επέστρεψαν από την Αίγυπτο.

Επίσης, στο νότιο τμήμα της περιοχής, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Χαμάς έχει κατασκευάσει 1.000 δωμάτια απομόνωσης.

Ωστόσο, στον θύλακα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή παρά 60 κλίνες στην εντατική, ενώ είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο Τζέραλντ Ρόκεσάουμπ διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού», εξήγησε. «Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στη Γάζα, ενώ έχει διευκολύνει και την αποστολή 500 τεστ για τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές Αρχές επιτρέπουν να βγαίνουν από το θύλακα οι κάτοικοι της Γάζας που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και λαμβάνουν θεραπεία σε εκείνο ή τη Δυτική Όχθη. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί άδεια και σε όσους τυχόν προσβληθούν από τον ιό.

Ο Σμάλε προειδοποιεί: «αν λόγω της επιδημίας χρειαστούν περισσότερα από 60 κρεβάτια στην εντατική, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή».