Τα αποτελέσματα εσωκομματικών εκλογών για το ισραηλινό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, ανέδειξαν νικητή τον Ισαάκ Χέρτσογκ θεωρούμενο ως εν δυνάμει μετριοπαθή σύμμαχο της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο νέος ηγέτης και πρώην υπουργός, νίκησε την απερχόμενη αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Σέλι Γιασίμοβιτς σε μια πανεθνική ψηφοφορία των μελών του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη. Η Γιασίμοβιτς παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της.

Η Γιασίμοβιτς, πρώην δημοσιογράφος, ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακή με τον Νετανιάχου και η απροσδόκητη νίκη του Χέρτσογκ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση, κυρίως στο θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Μερικοί πολιτικοί σχολιαστές εικάζουν ότι το Εργατικό Κόμμα μπορεί ενδεχομένως να μπει στην κυβέρνηση και να αντικαταστήσει ένα εθνικό θρησκευτικό κόμμα, το οποίο αντιτίθεται κατηγορηματικά στις παραχωρήσεις προς τους Παλαιστίνιους κατά τις συνομιλίες αυτές που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο κεντρώος υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, ο οποίος ηγείται του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στον ευρύ συνασπισμό του Νετανιάχου, έσπευσε να καλωσορίσει την άνοδο του Χέρτσογκ επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια και είμαι χαρούμενος για τη νίκη του», ανέφερε ο Γιαΐρ Λαπίντ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Χέρτσογκ, γιος του εκλιπόντος ισραηλινού προέδρου Χαΐμ Χέρτσογκ, είπε στους οπαδούς του πως θέλει να κάνει το Εργατικό Κόμμα να επιστρέψει στο προσκήνιο της ισραηλινής πολιτικής.

«Φίλοι, αυτή είναι μόνον η αρχή. Σήμερα ξεκινάμε μια πραγματική αποστολή για να αλλάξει το πρόσωπο του έθνους», ανέφερε στο Facebook. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Το Εργατικό Κόμμα κυριάρχησε κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες ύπαρξης του ισραηλινού κράτους και στη δεκαετία του 1990 σφυρηλάτησε τις προσωρινές συμφωνίες ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, αλλά την περασμένη δεκαετία επλήγη από διασπάσεις και ενδοκομματικές διενέξεις. Στις εκλογές του Ιανουαρίου κέρδισε 15 έδρες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Ισραήλ.

Επικριτές της Γιασίμοβιτς λένε πως απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την οργή της κοινής γνώμης για το υψηλό κόστος ζωής και έβλαψε την εικόνα του κόμματος ως «περιστεράς» της ισραηλινής πολιτικής αποφεύγοντας το θέμα της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.