Ο πύργος της Πίζα που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την κλίση του, αρχίζει να… ευθυγραμμίζεται με το έδαφος! Η πόλη της Τοσκάνης όμως δεν πρόκειται να χάσει τη φήμη της και τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο, που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής.

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στην «Daily Mail» εξηγεί πως μετά τις τελευταίες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 1999, ο πύργος έχει υποστεί μια εμφανή ευθυγράμμιση, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατοστά σε 12 χρόνια.

Ο Τζουζέπε Μπεντιβόλιο, διευθυντής των τεχνικών που έχει αναλάβει τις εργασίες του μνημείου, εξηγώντας την ευθυγράμμιση του πύργου είπε πως: «πρόκειται για φυσιολογικό αποτέλεσμα των εργασιών που ήταν αναγκαίες να γίνουν λόγω του ασταθούς υπόβαθρου του εδάφους κάτω από το μνημείο.»

Σύμφωνα με τον Μπεντιβόλιο, «Ο πύργος της Πίζα έγερνε όλο και περισσότερο, σχεδόν ένα χιλιοστό κάθε χρόνο και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να επέμβουμε και να προσπαθήσουμε να τον ευθυγραμμίσουμε όσο μπορούσαμε, επεμβαίνοντας στο έδαφος και αφαιρώντας τα υπόγεια ύδατα».

Η ευθυγράμμιση θα συνεχιστεί, αλλά ο διευθυντής εφησυχάζει, «πρόκειται μόνο για μερικά χιλιοστά, μετά θα ισορροπήσει και με τον καιρό θα επιστρέψει να γέρνει, αλλά πολύ πιο αργά σε σχέση με το παρελθόν»

Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, ο διάσημος επικλινής πύργος κέρδισε σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα τρεις με τέσσερις αιώνες ζωής…