Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα έξω από κτίριο που ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών στην Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης προκαλώντας σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν η έκρηξη, η οποία κατά τα φαινόμενα προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκάλεσε και θύματα.

Η έκρηξη συμπίπτει με την πρώτη επέτειο της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, η οποία στοίχισε τη ζωή στον πρεσβευτή των ΗΠΑ και σε τρεις ακόμη Αμερικανούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το κτίριο που αποτελούσε τον στόχο της επίθεσης ανήκε στο αμερικανικό προξενείο έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, την εποχή του βασιλιά Ιντρίς Σενούσι.

Το προξενείο είχε κλείσει από τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, μερικά χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1969, δήλωσε ο εκπρόσωπος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δράστες της επίθεσης αυτής «θέλουν να στείλουν μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν είναι ασφαλείας στη Βεγγάζη».

Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτιρίου και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην τοπική έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011, η Βεγγάζη, που ήταν λίκνο της εξέγερσης στη Λιβύη, επλήγη από πολλές βομβιστικές επιθέσεις, κύμα δολοφονιών και επιθέσεων εναντίον δικαστών, στρατιωτών και αστυνομικών που είχαν υπηρετήσει υπό το καθεστώς του.

Επιθέσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εναντίον διπλωματών και εγκαταστάσεων δυτικών συμφερόντων.

Οι επιθέσεις αυτές γενικά αποδίδονται σε ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου.