Για τις 13 Ιανουαρίου του 2014 ορίστηκε προσωρινά η έναρξη της δίκης των φερόμενων δολοφόνων του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο.

«Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο εξέδωσε σήμερα εντολή με την οποία καθορίζεται προσωρινά ως νέα ημερομηνία για την έναρξη της δίκης στην υπόθεση Αγιάς και άλλων η 13η Ιανουαρίου του 2014», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου αυτού.

Η ημερομηνία αυτή μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις ανάγκες της διαδικασίας και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επίσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που έχει επιφορτιστεί με την δίκη για να θεωρηθεί ως η οριστική ημερομηνία της έναρξης της δίκης.

Το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου, θα δικάσει κυρίως τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, για την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο το 2005 του Ραφίκ Χαρίρι και 22 άλλων.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το δικαστήριο αυτό ότι αποτελεί προϊόν μιας «ισραηλινοαμερικανικής» συνωμοσίας που έχει στόχο την καταστροφή της και απέκλεισε την παράδοση των τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν ερήμην τους.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι τα μέλη της Χεζμπολάχ Μουστάφα Μπαντρεντίν, Σαλίμ Αγιάς, Χουσέιν Ανάισι και Άσαντ Σάμπρα.