Η τουρκική εξωτερική πολιτική χρησιμοποιώντας τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών, δείχνει να έχει κερδίσει ορισμένους από τους στόχους της στην περιοχή, με κυριότερο την επίτευξη έστω ενός μέρους της ζώνης που ήθελε στη βόρεια Συρία.

Όπως αναφέρει το news.gr, μπορεί να μην έχει πάρει ακόμα το κυρίως ζητούμενο που είναι μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο στην παρούσα φάση όλοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσουν εύκολα να προχωρήσουν στον δρόμο που έχουν χαράξει.

Η Άγκυρα έχει εντρυφήσει σε αυτό που ολόκληρη η ΕΕ δεν έχει κατανοήσει και για αυτό παραμένει ένας επί της ουσίας «νάνος». Αυτό δεν είναι άλλο από την στρατιωτική ισχύ. Κακά τα ψέματα, αλλά από τα αρχαία χρόνια η διπλωματία δεν αρκούσε και όποιος ήθελε οι απόψεις του να γίνονται σεβαστές, τις συνόδευε και από τριήρεις, γαλέρες, θωρηκτά, πυραυλοφόρα καταδρομικά και ισχυρή αεροπορία, ανάλογα με την εποχή του.

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια πολεμική μηχανή που της δίνει την δυνατότητα αν μη τι άλλο να διενεργεί προβολή ισχύος.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που έδωσε στις αρχές του 2019 το SETA, ένα από τα μεγαλύτερα think tank της Τουρκίας, ως προς τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί η Τουρκία σε εξωχώριες αποστολές.

  • Στο Αφγανιστάν η Τουρκία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Resolute» έχει διαθέσει ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού 659 ανδρών
  • Στην Αραβική θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν μία φρεγάτα
  • Στη Μαύρη θάλασσα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMCMG 2, ένα ναρκαλιευτικό
  • Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «Althea», ένα λόχο πεζικού με 199 άνδρες
  • Στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο 43.000 άνδρες στο πλαίσιο μιας στρατιάς με το επιτελείο της, μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία, δύο μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, μια αεροπορική διοίκηση, 8 εκπαιδευτικά άρματα μάχης 8 M48A2 και παλαιάς είναι η αλήθεια τεχνολογίας, 340 M48A5T1/T2. Διαθέτει εκεί επίσης 361 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 72 ρυμουλκούμενα πυροβόλα M101A1, 18 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M114A2, 12 βαρέα πυροβόλα M115, 90 αυτοκινούμενα πυροβόλα M44T,  6 πολλαπλούς εκτοξευτές T-122 και 175 όλμους των 81mm. Διαθέτει επίσης σεβαστό αριθμό αντιαρματικών, 4 ελικόπτερα και 3 ελαφρά αεροσκάφη για παρατήρηση
  • Στο Ιράκ διαθέτει μία θωρακισμένη ομάδα μάχης από 2.000 άνδρες
  • Στο Λίβανο στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ έχει διαθέσει 49 άνδρες και ένα περιπολικό σκάφος
  • Στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG 2 η Άγκυρα έχει διαθέσει μια φρεγάτα
  • Στο Κατάρ έχει 200 εκπαιδευτές στο πλαίσιο ενός μηχανοκίνητου λόχου πεζικού, μια μονάδα πυροβολικού, 12 οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού και δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Fırtına
  • Στο Κόσοβο έχει 307 άνδρες στο πλαίσιο ενός λόχου πεζικού που έχει διαθέσει στην αποστολή του ΟΗΕ
  • Στη Σομαλία εκπαιδεύει και ανασυγκροτεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής με αποτέλεσμα στο Μογκαντίσου η κυβέρνηση εκεί να πίνει νερό στο όνομα των Τούρκων.

Με λίγα λόγια η Άγκυρα λειτουργεί σαν υπερδύναμη, ακόμα και αν δεν είναι, γιατί έχει ίσως αντιληφθεί πως το σημαντικό, σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον, είναι το τι δείχνεις προς τα έξω.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει να δίνει στην δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» που σύμφωνα με την εφημερίδα milliyet γίνεται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας και εκπαίδευσης της TURMARFOR.

Πρόκειται για την Τουρκική Ναυτική Δύναμη που προωθεί η Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προφανώς σε μια προσπάθεια αναβαθμισμένου ρόλου στην βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που αν επιτευχθεί, πιθανόν να επισκιάσει τον ρόλο που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να θυμίσουμε πως στην παρούσα φάση υπάρχουν στην Μεσόγειο οι SPANISHMARFOR (Ισπανία), ITMARFOR (Ιταλία), FRMARFO (Γαλλία).

Πρόκειται για στρατηγεία που διατηρεί το ΝΑΤΟ με αντίστοιχες ναυτικές δυνάμεις προκειμένου να εκδηλώνει ταχείες αντιδράσεις σε περίπτωση ανάγκης.