New York Times: Η Ρωσία βομβάρδισε τον Μάιο τέσσερα νοσοκομεία στην Ιντλίμπ σε διάστημα 12 ωρών

Τι αναφέρει η έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας


ΚΟΣΜΟΣ
7:08
14/10/2019
New York Times: Η Ρωσία βομβάρδισε τον Μάιο τέσσερα νοσοκομεία στην Ιντλίμπ σε διάστημα 12 ωρών
3
loading

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας βομβάρδισαν μέσα σε 12 ώρες τον Μάιο τέσσερα νοσοκομεία σε περιοχές υπό τον έλεγχο ανταρτών στη Συρία, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα The New York Times.

Οι επιδρομές, που η αμερικανική εφημερίδα διατείνεται πως έγιναν από τη Μόσχα βασιζόμενη σε ηχογραφημένες ρωσικές ραδιοεπικοινωνίες, δεδομένα από καταγραφείς πτήσεων αεροσκαφών και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας βομβαρδισμών νοσοκομείων από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά το δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Με βάση την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, μια από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ήταν το χειρουργικό νοσοκομείο Ναμπάντ αλ Χαγιάτ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το ιατρικό κέντρο, το οποίο είχε υποστεί επιθέσεις τρεις φορές από το 2013, είχε μεταφερθεί σε υπόγειο χώρο, για να προφυλαχθεί. Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς σε αυτό είχαν απομακρυνθεί εσπευσμένα τρεις ημέρες πριν βομβαρδιστεί, λόγω πληροφοριών που ανέφεραν ότι επρόκειτο να χτυπηθεί άμεσα.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, ελεγκτής στο έδαφος έδωσε τις συντεταγμένες σε ρώσο πιλότο, ο οποίος επιβεβαίωσε μερικά λεπτά αργότερα ότι είχε οπτική επαφή με τον στόχο. Ο ελεγκτής έδωσε το πράσινο φως για το πλήγμα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρητής επιφορτισμένος με το να προειδοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση επιδρομών εντόπιζε ρωσικό αεροσκάφος στον τομέα. Δημοσιογράφοι που είχαν πάει στην περιοχή εκ των προτέρων, εν αναμονή της επίθεσης, κατέγραψαν σε βίντεο τρεις βόμβες διείσδυσης σε οχυρώσεις καθώς έπλητταν το νοσοκομείο.

Σε περίπου δώδεκα ώρες άλλα τρία νοσοκομεία στην περιοχή — το Καφρ Νάμπιλ, το Καφρ Ζίτα και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Άμαλ — βομβαρδίστηκαν με πανομοιότυπο τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τα τέσσερα νοσοκομεία είχαν δώσει τις συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν σε έναν κατάλογο που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε πως δεν θα γίνονταν στόχος αεροπορικών πληγμάτων, κατά το δημοσίευμα.

Οι εσκεμμένοι βομβαρδισμοί νοσοκομείων θεωρούνται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία και η Συρία διαψεύδουν ότι στοχοθετούν πολιτικές εγκαταστάσεις και διαβεβαιώνουν ότι δρουν αποκλειστικά και μόνο εναντίον «τρομοκρατών».

Τον Αύγουστο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα για τους βομβαρδισμούς κλινικών και νοσοκομείων στη Συρία που είχαν δώσει τις συντεταγμένες τους στον διεθνή οργανισμό. Ο ΟΗΕ έχει διαβιβάσει τις συντεταγμένες αυτές στη Ρωσία και άλλους αντιμαχόμενους στη Συρία, προκειμένου να μην στοχοθετούνται οι υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, που επικαλούνται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 54 νοσοκομεία και κλινικές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες υπέστησαν αεροπορικά πλήγματα από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον επτά εξ αυτών είχαν διαβιβάσει τις συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ.

(φωτογραφία αρχείου)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Αυτό είναι

  Τώρα που ο φίλος τους Σουλτάνος πετσοκόβει τους Κούρδους οι ανεξάρτητη δημοσιογραφία της Αμερικής γυρνάει το φώς προς τους κακούς Ρώσους.

  1. avatar dk.

   Εγώ σας τα έγραφα και τότε, τι εγκλήματα πολέμου κάνει Ρωσία στην Συρία. Κάποιοι με έστελναν στο ψυχιατρείο.

 2. avatar Οι φίλοι των Τούρκων πάλι …

  Ελα ρε Σουλτάνε τι τους πήρες και δεν χρησιμοποιείς τους S400 ενα σκασμό λεφτά, που θα τους βάλεις τώρα , δεν στο επιτρέπει και η ηλικία σου. Καλα τώρα που θα πάνε και στην πλευρά των Κούρδων οι φίλοι σου οι Ρώσοι μαζί με τον Ασσαντ τρέχα να αγοράσεις και Su35 και βλέπουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει