Δικαιωμένο σε ό,τι αφορά την πρότασή του να υπάρξει υψηλότερος ή νέος φόρος για τους «πάμπλουτους» της χώρας εμφανίζεται το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, έπειτα από τη δημοσίευση νέων στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Αυστρία αυξήθηκε κατά 5.500 πρόσωπα, ή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στον περασμένο χρόνο.

Ο συνολικός αριθμός των εκατομμυριούχων της χώρας ανήλθε σε 77.600, με συνολικό πληθυσμό 8,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Τόσο ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νόρμπερτ Ντάραμπος, όσο και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γιόζεφ Τσαπ, θεωρούν ότι η αύξηση της περιουσίας αυτών των 77.600 εκατομμυριούχων σε 245 δισ. ευρώ -πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας στην Αυστρία- επιβεβαιώνουν τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών για την ανάγκη καθιέρωσης ενός «φόρου εκατομμυριούχων», ενός φόρου κληρονομιάς και ενός φόρου δωρεάς, για ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Δεν είναι υπερβολικό να ζητάει κάποιος να πληρώσουν επιτέλους οι «πάμπλουτοι» κάτι παραπάνω, ο «φόρος εκατομμυριούχων» είναι θέμα δικαιοσύνης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νόρμπερτ Ντάραμπος, ενώ ο Γιόζεφ Τσαπ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να απαιτεί την επιβολή ενός «φόρου εκατομμυριούχων» με μια ταυτόχρονη μείωση των φόρων για τους απλούς εργαζόμενους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Έριχ Φόγκλαρ επισήμανε πως η περιουσία των εκατομμυριούχων σώθηκε με χρήματα των Αυστριακών φορολογούμενων και πως με έναν φόρο περιουσίας θα υπάρξει τόνωση της οικονομίας.

Σε μια πρώτη δριμεία αντίδρασή του ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Χάνες Ράουχ, τόνιζε ότι «η απληστία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν έχει όρια» και ότι ο κυβερνητικός εταίρος περιφέρεται κρατώντας ένα φορολογικό «ρόπαλο», ενώ όταν ομιλεί για εκατομμυριούχους εννοεί τα μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ράουχ, δεν είναι οι φόροι περιουσίας, αλλά τα σωστά μέτρα για τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα, όπως παιδεία, ενίσχυση της ατομικής πρωτοβουλίας και ευκαιρία για μια θέση εργασίας, εκείνα που οδηγούν σε μια κοινωνική άνοδο και θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική προσανατολισμένη στο μέλλον και όχι άδικες συζητήσεις φθόνου και ανακατανομής εισοδήματος.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Επενδυτικού Οίκου Valluga του Λίχτενσταιν, οι 77.600 Αυστριακοί εκατομμυριούχοι κατέγραψαν μέσα στο 2012 κέρδη ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ, ενώ οι δέκα πλουσιότεροι Αυστριακοί αύξησαν την περιουσία τους από τα 63,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, σε 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2012.

Στην περιουσία που αναφέρεται στην έρευνα δεν υπολογίζονται τα ακίνητα, ενώ την μεγαλύτερη πυκνότητα εκατομμυριούχων στην Αυστρία παρουσιάζει η Βιέννη, διαθέτοντας 19.500 από το σύνολο των 77.600 εκατομμυριούχων, με τους λιγότερους Αυστριακούς εκατομμυριούχους να βρίσκονται στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ «μόνον» 1.700.