Ανεπαρκή η απάντηση των G8 στους τομείς του περιβάλλοντος ή του αγώνα κατά της φτώχειας σύμφωνα με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Η Greenpeace δεν μπορεί παρά να βάλει κακό βαθμό στους ηγέτες της G8 οι οποίοι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κλίματος», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Greenpeace International.

Οι πρόοδοι προς την κατεύθυνση της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων δεν βρίσκονται στο ραντεβού, πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι ‘αυτό. «Ενώ περιμένουμε από τη G20 να προτείνει τις λεπτομέρειες για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, η G8 ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις που έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις βρώμικες ενέργειες».

Για τον Γιγιόμ Γκρόσο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που μάχεται κατά της φτώχειας, η G8 είναι «απογοητευτική» στις απαντήσεις που δίνει στα προβλήματα της μητρικής και της παιδικής υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι συνεισφορές που υποσχέθηκαν ανέρχονται «σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια». «Κάθε χρόνο σχεδόν 9 εκατομμύρια παιδιά και 350.000 μητέρες πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», υπενθύμισε.

«Ξέρω το κόστος μιας υπόσχεσης που δεν τηρείται. Στη χώρα μου, στη Ζάμπια, σχεδόν ένα παιδί στα πέντε πεθαίνει πριν γίνει πέντε ετών», είπε ο Χένρι Μαλούμο, αφρικανός εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid. «Η αποτυχία της G8 να τηρήσει τις υποσχέσεις της κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται αν η G8 εξακολουθεί να είναι αξιόπιστη», πρόσθεσε.

Για την Σίλα Νιξ της οργάνωσης One, «η δέσμευση της G8 να βοηθήσει τις πιο φτωχές μητέρες και παιδιά είναι μια έντιμη δέσμευση, αλλά είναι επίσης μια ασθενής δέσμευση» δεδομένων των αναγκών.

Η Κιμ Κάρστενσεν της οικολογικής οργάνωσης WWF δήλωσε τέλος ότι «το ανακοινωθέν της G8 ήταν κάτι που έχουμε ξαναδεί». «Η καλή είδηση είναι ότι η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, η κακή είναι ότι δεν υπάρχει καμιά νέα δέσμευση για να γίνει αυτό που είναι απαραίτητο», υπογράμμισε