«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία του Μουσταφά Ακινζί», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το  ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η πρόταση Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο του στην εφημερίδα Kibris Postasi, ανέφερε ότι «έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές, στις οποίες έχει λάβει αδειοδότητηση από τις τουρκοκυπριακές Αρχές με αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο Μέσο, από έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, η γεώτρηση του «Φατίχ», που βρίσκεται στα ανοιχτά της Πάφου φαίνεται να είναι επιτυχής και γίνεται λόγος για κοίτασμα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις, με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Φατίχ» στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες.

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες κάνουν λόγο για μεταφορά στις υπό κατοχή περιοχές μπαταριών του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αν και η συμφωνία με τη Ρωσία περιλαμβάνει πρόνοια για εγκατάσταση εντός της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου.

Το πολιτικό μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.