Το Διεθνές Ταμείο για την Αποναρκοθέτηση και την Υποστήριξη Θυμάτων Ναρκών (ITF), που εδρεύει στη Σλοβενία, συγκέντρωσε το 2012 πόρους ύψους 21 εκ. δολαρίων για ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και αποκατάστασης που υλοποιεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο διευθυντής του Ντόριαν Μάρσιτς.

Το ITF δραστηριοποιείται σε 18 χώρες, τόνισε ο κ. Μάρσιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα σήμερα, 4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση στο Πρόβλημα των Ναρκών και τη Βοήθεια για την Καταπολέμηση των Ναρκών.

Το Διεθνές Ταμείο για την Αποναρκοθέτηση και την Υποστήριξη Θυμάτων Ναρκών το 2012 υλοποίησε προγράμματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και αποκατάστασης στην Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Πράσινο Ακρωτήριο, την Κροατία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Κόσοβο, τον Λίβανο, τη Λιβύη, τη Λιθουανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την Ουκρανία και σε παλαιστινιακές περιοχές.

Από όλες τις χώρες, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει την μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας. Στα προγράμματα του ITF στη συγκεκριμένη χώρα διατίθεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων από δωρητές, δήλωσε ο κ. Μάρσιτς.

Το 2012, από το ITF εκκαθαρίστηκαν 4,8 εκ. τετραγωνικά μέτρα μολυσμένων από νάρκες περιοχών.

Στους στρατηγικούς στόχους της οργάνωσης είναι η μείωση των κινδύνων ασφάλειας και γι’ αυτό το ITF αυξάνει τη χρηματοδότηση δράσεων που δεν συνδέονται άμεσα με τις νάρκες και άλλα πυρομαχικά.

Συγκεκριμένα, το 2012 διατέθηκαν από το ITF 4,6 εκ. δολ. για την καταστροφή συμβατικών όπλων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Πόροι ύψους 2,8 εκ. δολαρίων διοχετεύθηκαν για προγράμματα βοήθειας σε θύματα συγκρούσεων στη Γάζα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Λευκορωσία, καθώς και για εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα που αφορούν τη χρήση της τηλεϊατρικής και για εξοπλισμό.

Ο κ. Μάρσιτς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία με τους δωρητές, αλλά παραδέχθηκε ότι σήμερα είναι δυσκολότερο από ποτέ να εξασφαλιστούν πόροι. Το 95% των δωρητών είναι δημόσιοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων 30 κυβερνήσεων, του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) και της Υπηρεσίας Δράσης του ΟΗΕ κατά των Ναρκών.

Άλλοι δωρητές είναι μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, εταιρείες και άτομα.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυση του ITF. Μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει συγκεντρώσει πόρους ύψους 376 εκ. δολαρίων και με τις δράσεις της έχουν εκκαθαριστεί 123 εκ. τετραγωνικά μέτρα μολυσμένων από νάρκες περιοχών.

Το ITF, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση στο Πρόβλημα των Ναρκών και τη Βοήθεια για την Καταπολέμηση των Ναρκών, συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία “Lend Your Leg”.