Μια ισλαμική δημοκρατία ή μια στρατιωτική κυβέρνηση παρά τη δημοκρατία προτιμούν οι νέοι στο Πακιστάν σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη χώρα που ο μισός πληθυσμός είναι κάτω των 25 ετών. 

Οι Πακιστανοί αναμένεται να εκλέξουν στις 11 Μαΐου τους βουλευτές τους στο εθνικό κοινοβούλιο και στις συνελεύσεις των επαρχιών στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται αφότου μια πολιτική κυβέρνηση συμπληρώνει την πενταετή θητεία της χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο μελέτη του Βρετανικού Συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και διεξήχθη σε δείγμα 5.271 ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών δείχνει την απαισιοδοξία της πακιστανικής νεολαίας.

Σχεδόν το 96% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Πακιστάν είναι σήμερα σε κακό δρόμο. Στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο πολιτικό καθεστώς για τη χώρα, το 38% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, το 25% προτιμά μια στρατιωτική κυβέρνηση και μόλις το 29% επιλέγει τη δημοκρατία.

«Ως μουσουλμάνος προτιμώ το χαλιφάτο. Η δημοκρατία… ισοδυναμεί με την παράδοση της χώρας μου και των “πιστεύω” μου στις ΗΠΑ», δηλώνει ο Μουχάμαντ Ουσάμα, ένας από τους νέους που επικαλείται η μελέτη.

«Το Πακιστάν αναπτυσσόταν και προόδευε επί δικτατορίας. Σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πόσιμο νερό και το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν πλέον νόμοι σε αυτή τη χώρα», καταγγέλλει ο φοιτητής Ουάκας Ραζάκ τον οποίο επίσης επικαλείται η έρευνα.

Το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές του 2008, αλλά οι επιδόσεις του στην κυβέρνηση στιγματίστηκαν από κατηγορίες για διαφθορά, αύξηση της ισχύος των Ταλιμπάν και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που σοβεί στον βιομηχανικό τομέα και πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά.

Ο απόστρατος στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πακιστάν από το 1999 έως το 2008, επέστρεψε πρόσφατα από την εξορία για να συμμετάσχει στις εκλογές ελπίζοντας να επωφεληθεί από τη νοσταλγία για το καθεστώς του και την απογοήτευση για την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο Μουσάραφ δεν ήταν σε θέση να οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την επιστροφή του στο Πακιστάν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν για την ικανότητά του να αναδειχθεί στις εκλογές αυτές.