Σε ομιλία του εφ’ όλης της ύλης ενώπιον Ισραηλινών φοιτητών, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα διεμήνυσε πως η εποικιστική πολιτική που ακολουθεί το εβραϊκό κράτος είναι «αντιπαραγωγική», προσθέτοντας πως το Ισραήλ βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» και πρέπει να επιλέξει την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους, που κατ’ αυτόν έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως είναι ώρα ο αραβικός κόσμος να αναθεωρήσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Πιστεύω πως η ειρήνη είναι η μόνη οδός προς την πραγματική ασφάλεια», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας πως «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως το Ισραήλ θα είναι ένα εβραϊκό κράτος» και οι Ισραηλινοί με τη σειρά τους ότι «μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη θα πρέπει να είναι βιώσιμη».

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να παραδεχθούν πως η συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα είναι αντιπαραγωγική, και πως ένα Παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι βιώσιμο και να χαραχθούν πραγματικά σύνορα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μολονότι αναγνώρισε τις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια, ο Ομπάμα επεσήμανε ότι «εξίσου θα πρέπει να αναγνωρισθεί και το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού γι’ αυτοδιάθεση, το δικαίωμά του για δικαιοσύνη».

«Δεν είναι δίκαιο ένας παιδί στην Παλαιστίνη να μην μπορεί να μεγαλώσει στο δικό του κράτος» και να ζει «ολόκληρη τη ζωή του με την παρουσία ενός στρατού που του περιορίζει τις κινήσεις. Ούτε η κατοχή, ούτε και η εξορία είναι η λύση», σημείωσε.

Ο Ομπάμα υπενθύμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ κι υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν».

Για τον Ομπάμα, το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο «είναι ένας κίνδυνος για τον οποίον δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε».

«Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας, η Αμερική θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο αμερικανός ηγέτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση».

«Κάθε χώρα που αναγνωρίζει την αξία της δικαιοσύνης θα πρέπει να χαρακτηρίσει την Χεζμπολάχ ως αυτό που είναι: μία τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε ο Ομπάμα, καθώς πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας (όπως η ΕΕ) δεν έχουν εγγράψει τη σιιτική οργάνωση στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της Συρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος διατράνωσε πως ο πρόεδρός της Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία, προειδοποιώντας τον συνάμα κατά «της χρήσης χημικών όπλων κατά του συριακού λαού, ή τη μεταβίβασή τους σε τρομοκρατικές ομάδες».

«Ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει, προκειμένου να μπορέσει να δρομολογηθεί το μέλλον της Συρίας», υπογράμμισε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος.