Αντιμέτωπη με την αύξηση της ανεργίας στην Γαλλία, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά απολύσεις εάν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα παρέχει νέα δικαιώματα στους μισθωτούς.

Το νομοσχέδιο αντανακλά τη συμφωνία της διεύθυνσης της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και πρόκειται να συζητηθεί στην εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο, συσσωματώνει μέρος της συμφωνίας για την «εξασφάλιση της απασχόλησης» ανάμεσα σε εργοδότες και τρία συνδικάτα, κυρίως του ρεφορμιστικού CFDT, που είχε συναφθεί τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη σε δεκάδες αστικά κέντρα στη Γαλλία τα συνδικάτα διοργάνωσαν ογκώδεις πορείες κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου.

Η ομοσπονδία των εργοδοτών χαιρέτισε την «ελαστικοποίηση και την μεγιστοποίηση της ασφάλειας» στη γαλλική αγορά εργασίας στο μέλλον.

Το αριστερό συνδικάτο CGT επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο «καταστρέφονται εργασιακά δικαιώματα», και προλειαίνεται το έδαφος για μαζικές «απολύσεις».

«Κατάθεση εκατοντάδων τροπολογιών», η οποία θα απαιτεί ισάριθμες χρονοβόρες ψηφοφορίες, ώστε είτε να εγκριθούν είτε και να απορριφθούν) προανήγγειλε η κοινοβουλευτική ομάδα των κομμουνιστών.

Στη συντηρητική παράταξη διαφαίνεται αντιθέτως ότι το νομοσχέδιο τυγχάνει θετικής αντιμετώπισης.